Nedelja, 10.08.2008.

01:22

Eksplozije na zapadu Kine

Najmanje 11 osoba je poginulo, a više desetina ranjeno u seriji eksplozija u južnoj kineskoj provinciji Sinđijang.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Napadi, za koje, lokalne kineske vlasti pretpostavljaju da su delo muslimanskih separatističkih grupa, izvedeni su ručno pravljenim granatama, javlja agencija Sinhua. Kako je navedeno, napadači su granate bacili na nekoliko mesta u gradu, između ostalog na sedište policije i nekoliko poslovnih zgrada.

U sukobima između terorista i policije, poginulo je najmanje osam napadača dok su još dvojica izvršila samoubistvo.

Policija je ipak uspela da uhvati dvojicu napadača i pokrenula je potragu za još trojicom koja su uspeli da pobegnu, prenosi Sinhua.

Dva vozila policije su takođe uništena u tim napadima.

"Naše vođe još nisu odredile prirodu ovih napada", rekao je zvaničnik kancelarije komunističke partije u Kući koji je odbio da bude imenovan.

On je rekao da se po svemu sudeći radi o "separatističkim snagama".

Grad Kuća, udaljen je 740 kilometara od glavnog grada regiona Singđijang Urumći i oko 3.000 kilometara od Pekinga.

Kineski muslimani iz provincije Sinđijang, koji žele otcepljenje od Kine i često organizuju terorističke napade, najavili da će po svaku cenu sabotirati Olimpijske igre.

Najveća opasnost preti od kineskih Ujgura, muslimana turskog porekla, koje kineske vlasti nazivaju islamskim separatistima.

Ujguri su prošle nedelje izveli teroristički napad na pograničnu stanicu policije, u kojem je stradalo 16 policajaca, a još toliko ih je povređeno.

Ujgurskim ekstremistima se pripisuju postavljanja bombi i slične terorističke akcije u Pekingu i drugim kineskim gradovima.

Uhapšeno 250 tibetanskih protestanata

Više od 250 Tibetanaca, učesnika antikineskih demonstracija, uhapšeno je u glavnom nepalskom gradu Katmanduu, saopštila je lokalna policija.

Do hapšenja je došlo kada su demonstranti, većinom monasi i monahinje, pokušali da probiju kordon koji je policija napravila na oko 200 metara ispred kineske ambasade, javio je DPA.

Iz policije je rečeno da će većina uhapšenih biti večeras oslobođena.
Izbeglice iz Tibeta od 10. marta, kada su kineske vlasti nasilno ugušile pobunu tibetanskih monaha u Lasi, skoro svakodnevno održavaju proteste u blizini kineske ambasade u Katmanduu.

Od početka Olimpijskih igara pojačali su svoju aktivnost kako bi privukli pažnju svetske javnosti na pitanje Tibeta. U petak, kada su počele igre, uhapšeno je skoro 1.400 Tibetanaca učesnika protesta u Katmandudu.

Tibet je jedna od kineskih provincija u kojoj često dolazi do antikineskih protesta. Dok Peking smatra da je cilj tih demonstracija otcepljenje Tibeta, lokalne vlasi tvrde da samo žele više autonomije.

Nepal je saopštio da ne dozvoljava tibetanskim izbeglicama da održavaju antikineske protesta zato što zvanično priznaje da je Tibet deo Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: