Papandreu: Evropska perspektiva

Predsednik Socijalističke internacionale i PASOK-a Jorgos Papandreu rekao da je zadovoljan zbog dogovora o novoj, perspektivnoj i evropski orijentisanoj vladi u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 02.07.2008.

01:35

Default images

"Verujem da je ovo novi početak koji vodi u Evropu ne samo Srbiju, već i zapadni Balkan i ceo region. To će biti veoma korisno za sve nas u jugoistočnoj Evropi", rekao je Papandreu na kongresu Socijalističke internacionale u Atini posle sastanka sa predsednikom Srbije i liderom Demokratske stranke Borisom Tadićem.

"Veoma sam srećan što koalicija u Srbiji ima proevropski program i što je predsednik Tadić jasno dao do znanja da podržava evropsku perspektivu Srbije", kazao je Papandreu.

Srpski predsednik zahvalio je grčkom zvaničniku na onome što je učinio za Srbiju i dodao da je za njega velika čast da s njim razgovara ne samo o perspektivama Srbije, već i o drugim temama.

Tadić je ukazao da su principi Socijalističke internacionale istovremeno principi celog regiona i da bi voleo da vidi Srbiju kao ključni faktor stabilnosti jugoistočne Evrope.

"Srbija se razvija i njena vlada će vredno raditi na infrastrukturama i boljoj socijalnoj ravnoteži. To su dva cilja od velike važnosti", rekao je Tadić, najavivši da će nova vlada u Beogradu biti formirana u petak ili u ponedeljak.

Jeremić: SI podržava Srbiju o Kosovu

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izrazio je veliko zadovoljstvo uspehom koji je delegacija Demokratske stranke imala na danas završenom Kongresu Socijalističke internacionale u Atini, jer se u zaključcima skupa poziva na nastavak dijaloga o statusu Kosova.

"Uspeli smo da se izborimo za formulaciju koja odgovara našem gledanju na kosovski problem i našim državnim interesima - Socijalistička internacionala je pozvala na nastavak dijaloga o statusu i na jasan način pozvala sve svoje partije članice i sve države da se uzdrže od jednostranih koraka, odnosno od priznavanja nelegalno proglašene nezavisnosti", rekao je Jeremić agenciji Tanjug.

"Mislim da imamo razloga da budemo izuzetno zadovoljni sa krajnjim zaključkom Kongresa Socijalističke internacionale. Bili smo dva dana angažovani na kreiranju završnog saopštenja i za nas je bilo od izuzetne važnosti na koji će u njemu biti tretirano pitanje Kosova i Metohije", kazao je Jeremić.

Osvrćući se na zvaničan zahtev za članstvo Socijalističke partije Srbije u Socijalističkoj internacionali, on je ukazao da su se tome snažno protivile neke socijaldemokratske partije iz regiona.

"Međutim, taj otpor je savladan i SPS je podnela aplikaciju za članstvo. Ta aplikacija će biti razmotrena, i na sledećem sastanku Saveta internacionale očekujem pozitivan odgovor na aplikaciju SPS u ovo telo", rekao je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: