Petak, 13.06.2008.

08:20

Berluskoni za učešće u misijama

Italijanski premijer Silvio Berluskoni obećao je tokom razgovora s predsednikom SAD Džordžom Bušom da će Italija nastaviti da učestvuje u vojnim misijama u inostranstvu.

Izvor: Tanjug

Default images

"Imamo 40.000 vojnika u misijama u inostranstvu i nastavićemo u tim naporima, uvereni u rađanje demokratije, na primer u Iraku, zbog značaja te zemlje u regionu. Nastavićemo i na drugim frontovima, a snažno podržavamo sporazume u Libanu, Izraelu, kao i u svim zemljama za koje se nadamo da mogu postati prave demokratije", rekao je sinoć Berluskoni.

Kako je prenela italijanska novinska agencija ANSA, Buš i Berluskoni razmotrili su niz pitanja, a teme su, između ostalog, bile Iran, Avganistan i situacija u Iraku.

Berluskoni je naveo da je Italija ponudila da se priključi ostalim evropskim zemljama, pored Kine, Rusije i SAD, u pregovorima sa iranskom vladom oko spornog nuklearnog programa.

"Moramo, međutim, biti sigurni da postoji volja da upotreba atomske energije bude usmerena samo u mirnodopske svrhe", rekao je Berluskoni.

Buš je kazao kako Iran ima pravo na nuklearnu energiju u mirnodopske svrhe, ali da smatra da Islamska republika nema pravo da obogaćuje uranijum, što bi moglo dovesti do razvoja nuklearnog oružja.

Buš je u Rimu prethodno razgovarao i sa predsednikom Italije Đorđom Napolitanom, pre svega o borbi protiv terorizma i situaciji na Bliskom istoku.

Buš i Napolitano su razmotrili i privrednu situaciju u svetu, u kontekstu činjenice da će Italija sledeće godine biti domaćin samitu Grupe osam najrazvijenijih zemalja sveta, javila je ANSA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: