Ponedeljak, 12.05.2008.

09:03

Mjanmar čeka humanitarnu pomoć

Dva miliona stanovnika Mjanmara, koji žive u oblastima pogođenim ciklonom Nargis, još uvek čeka humanitarnu pomoć. Generalni sekretar UN zabrinut zbog humanitarne krize.

Izvor: B92, Beta

Default images

Broj žrtava ciklona, koji je pre deset dana pogodio Mjanmar, popeo se u međuvremenu na 29 hiljada. Zalihe vode i hrane nisu dovoljne i strahuje se da bi broj žrtava mogao da poraste na milion i po ukoliko u pogođene oblasti uskoro ne stigne čista voda i medicinska pomoć.

U mestu Bogalaj, jednom od najteže pogođenih naselja, zdravstvenim radnicima koji se bore da pomognu bolesnima nestaju zalihe lekova. Brod Crvenog krsta koji je nosio hranu, vodu i ostalu pomoć u ovo mesto potonuo je juče. Četiri humanitarna radnika koja su bila na brodu preživela su, ali je hrana uništena. U mestu Pjapon monasi u manastiru primaju evakuisane.

"Kada je ciklon udario, svi smo se sakrili u skladište pirinča. Video sam jednog čoveka kako se čvrsto drži za drvo, ali nije uspeo. Mi ovde, za sada, imamo dovoljno vode, pošto skupljamo kišnicu. Ali hrane više nemamo”, kaže budistički monah Ju Pataniale.

Međunarodna pomoć počela je da stiže u Mjanmar. Pomoć Crvenog krsta i Kine već je stigla u Jangun, najveći grad u pogođenoj oblasti. Međutim, samo nekolicina humanitarnih radnika uspela je i da uđe u Jangun i pomogne žrtvama ciklona.

Mnogi od njih, iako su dobili dozvolu da uđu u Mjnamar, ostali su na kontrolnim punktovima na ulasku u pogođene oblasti.

Sjedinjene Američke Države, nakon pregovora sa mjanmarskim vlastima, danas šalju prvi avion koji nosi hranu, mreže za komarce, ćebad i vodu. Još dva aviona sleteću u Mjanmar sutra.

Vojna hunta, koja je na vlasti u Mjanmaru, nije upozorila stanovništvo na opasnost od ciklona, a zatim je danima odbijala da primi međunarodnu pomoć, čime je dovela u opasnost milion i po života.

Ban zabrinut zbog humanitarne krize

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ki Mun Ban rekao je danas da je izuzetno nezadovoljan jer vlasti Mjanmara sporo dostavljaju pomoć za oko 1,5 miliona žrtava ciklona "Nargis", koji je nedavno pogodio tu zemlju. "Želim da izrazim duboku zabrinutost i veliko nezadovoljstvo zbog neprihvatljivo sporog odgovora na ovu tešku humanitarnu krizu", rekao je generalni sekretar UN.

U do sada najoštrijem reagovanju na krizu u Mjanmaru, Ki Mun Ban je naveo da, i pored više pokušaja, nije uspeo da uspostavi kontakt sa visokim vojnim zvaničnikom, generalom Tanom Šveom i da mu je danas uputio pismo.

Ban je rekao da je sada prelomni trenutak i da bi, ako pomoć ne bude uskoro dostavljena žrtvama ciklona, mogla da izbije epidemija zaraznih bolesti, koja će, kako je upozorio, uveliko nadmašiti sadašnju krizu.

"Zato najodlučnije pozivam vlasti Mjanmara da stave živote ljudi na prvo mesto. One moraju učiniti sve kako bi sprečile da ova nesreća postane još ozbiljnija", rekao je Ban.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: