Subota, 15.03.2008.

09:30

"KFOR nije pozvan da interveniše"

Generalni sekretar NATO-a pozvao lidere Kosova da nastave da drže pod kontrolom političku i bezbednosnu situaciju.

Izvor: Beta

Default images

Jap de Hop Shefer je nasilni ulazak jednog broja Srba u sedište pravosudnih institucija na severu Kosovske Mitrovice ocenio napadom na UNMIK i međunarodnu zajednicu. On je rekao da niko od domaćih i međunarodnih predstavnika na Kosovu nije od Kfora juče zatražio da smiri situaciju u severnom delu Kosovske Mitrovice, ističući da su takve situacije u nadležnosti policije.

"To dokazuje da je to bio akt protiv UN, protiv UNMIK-a i protiv međunarodne zajednice", rekao je Shefer, istakavši da situaciju u takvim slućajevima treba da smiruju UNMIK policija i Kosovska policijska služba.

Shefer je rekao da je o političkim kretanjima na Kosovu razgovarao sa predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem.
"Kosovo ne može ništa dobiti provokacijama i mislim da su predsednik i premijer pokazali da su umereni, kao i mnogi ljudi na Kosovu", rekao je Shefer.

Generalni sekretar NATO-a posetio je i Kosovsku Mitrovicu, gde se sastao sa lokalnim predstavnicima vlasti, ali na sastanak nisu došli srpski lideri.

Šarančić sa predstavnikom UNMIK-a

Generalni direktor Železnica Srbije Milanko Šaranćić razgovarao je juče u Beogradu sa predstavnikom UNMIK-a Fajezom Rišekom o problemu funkcionisanja železnice na severu Kosova.

Šarancić je rekao da na sastanku nije bilo zaključaka, jer je predstavnik UNMIK-a izneo zahtev da se obustavi saobraćaj sa srpske strane što nije prihvatljivo.

Šarančić je je predstavniku UNMIK-a preneo stav da je ta misija prekršila Rezoluciju 1244 UN, a ne Železnice Srbije.

"Pre nešto više od godinu i po dana UNMIK je bez naše saglasnosti i bez našeg znanja preneo ingerencija upravljanja tom imovinom na takozvane 'Kosovske železnice' koje mi ne priznajemo, ali ni druge železničke institucije", rekao je on.

Prema njegovim rečima, predstavnici UNMIK-a će se početkom sledeće nedelje sastati sa ministrom za infrastrukturu Velimirom Ilićem kako bi se pronašlo rešenje i došlo do zaključka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: