Ponedeljak, 06.08.2001.

12:36

MARKOVIC: MILOSEVIC NECE DA SE BRANI, VEC SAMO DA GOVORI

Izvor: B92

Default images
Predsednica direkcije JUL-a i supruga bivseg jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica, Mirjana Markovic izjavila je da njen suprug, optuzen pred Haskim sudom za ratne zlocine u Hagu, i dalje nema nameru da angazuje advokate koji ce da ga brane. U intervjuu za nedeljnik "Spigl", Mirjana Markovic je rekla da njena porodica strahuje od nove vlade koalicije DOS u Beogradu, prenosi Beta. "Advokati (koje Milosevic prima u svojoj celiji u Hagu) su samo njegovi asistenti. Kako se moj muz ne smatra krivim, nece ni da se brani. On ce samo da govori", rekla je Mirjana Markovic. Ona je svog supruga nazvala "najkompetentnijim svedokom zbivanja u Jugoslaviji u poslednjih 10 godina".

Na pitanje da li Milosevic zaista namerava da pred Haskim tribunalom svetsku javnost zapanji izjavama o tajnim dogovorima sa zapadnim politicarima, Mirjana Markovic je rekla da veruje da je "rec samo o novoj interpretaciji zbivanja i uloge politicara koji su u njima ucestvovali". Izvestaje o masovnim grobnicama u Srbiji u kojima su pokopani na Kosovu ubijeni Albanci, Mirjana Markovic je nazvala "morbidnim" i dodala da "niko ne veruje da su albanski lesevi sa Kosova prevozeni u Srbiju".

"Ti su lesevi mozda stari 100, 200, mozda 15 godina. To su sve lazi, deo specijalne borbe protiv Jugoslavije i pre svega protiv Srbije. Da je postojala nekolicina vojnika ili policajaca koji su pocinili izgrede koji nisu bili sadrzani u konceptu odbrane i koji su kod nas kaznjivi - toga ima svuda u svetu", navela je Miloseviceva supruga. Za dogadjaje u kosovskom selu Racak predsenica direkcija JUL-a je rekla da je rec o tome da je "Srbima podmetnuto nesto sto se nikada nije desilo". O zbivanjima u Srebrenici pak "ne zna skoro nista".

"Verovatno je i to izmisljeno, kao i druge optuzbe. Ja stvarno ne znam sta su Karadzic i Mladic radili u Bosni, sta se desavalo na frontu i koje su se borbe vodile. Ta zbivanja nisam pratila. Ja zivim u Jugoslaviji", rekla je M. Markovic.

Zapadne zemlje, pre svega SAD, ona je optuzila da su "pomagale separatisticki i teroristicki pokret na Kosovu sa ciljem da destabilizuju danasnju Jugoslaviju", ali i da su pocetkom devedesetih godina potpirivale nacionalizam da bi zavadile jugoslovenske narode. Miloseviceva supruga je rekla i da je njen muz pristao da pocetkom aprila ode u zatvor u Beogradu samo zato sto je bio ucenjen.

"Dosao je predstavnik vlade Ceda Jovanovic i zapretio nam krvoprolicem. Rekao je ili u zatvor ili ce nas sve poubijati. Nasa kuca je bila puna prijatelja i saradnika, oko 50 ljudi. Svaki castan covek bi se u takvom trenutku zrtvovao", rekla je Markoviceva. Dodala je da je 95 odsto novinskih izvestaja o tim dogadjajima izmisljeno, kao sto je izmisljeno i da je Milosevic tom prilikom rekao da ga "zivog nece uhvatiti". Optuzbe da je (i) ona naredjivala atentate u Srbiji, M.Markovic je nazvala "apsurdnim" i zapitala "kako bio na mogla nekoga da ubije" kad je "profesorka univerziteta".

Na pitanje da li se njen sin Marko, koji je pobegao u inostranstvo, plasi nove vlade DOS-a u Beogradu, ona je odgovorila potvrdno. "Mojoj porodici se stalno preti. Moj muz je optuzen za ratne zlocine jer je bio vrhovni zapovednik vojske koja se branila. Otkud znam sta sve zele da prilepe mom sinu", rekla je M.Markovic. Supruga bivseg jugoslovenskog predsednika, koji se od 28. juna nalazi u istraznom zatvoru u Hagu, nije zelela da govori o tome kakvoj se presudi Milosevicu u Hagu nada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: