Rast cene nafte

Nafta je sinoć na svetskim robnim berzama ponovo prekoračila psihološki važnu granicu od 100 dolara.

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2008.

11:01

Default images

Investitori kažu da će, i pored dovoljne količine zaliha i smanjene potražnje, nastaviti da raste. Cena gasa porasla je za 1,8 centi i analitičari kažu da će do proleća porasti sa 3 na 3,40 dolara. Investitori za ovaj skok krive eksploziju koja se dogodila u rafineriji Big Spring u Teksasu, kao i sukob SAD sa Venecuelom i slabljenje dolara.

Uzrok povećanja cene nafte, takođe, može biti i to što je organizacija zemalja koje izvoze naftu najavila da će u toku sledećeg meseca smanjiti proizvodnju.

"Znate, prošle nedelje smo se vratili sa sastanaka iz Venecuele i sa Ekso Mobilom, onda imamo sastanaka sa OPEK-om u martu, oni su govorili i ranije o smanjenju proizvodnje, i upravo taj govor je doveo do poremećaja na tržištu. Naravno, kao i to što svi gledaju na tanke zalihe nafte u odnosu na svetsku potrošnju", kaže predsednik te organizacije Ira Ekštajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: