Vlasti Pakistana pod pritiscima

Opozicione grupe tvrde da je u Pakistanu tokom četiri dana vanrednog stanja uhapšeno 3.500 ljudi.

Izvor: B92

Utorak, 06.11.2007.

10:30

Default images

Predsednik Pakistana, general Pervez Mušaraf, demantovao je te tvrdnje i obećao skori kraj vojne uprave i raspisivanje izbora. SAD se ne slažu sa ukidanjem građanskih sloboda, ali traže nastavak borbe protiv terorizma. Velika Britanija je oštro osudila državni udar u Pakistanu i traži od Mušarafa da povuče sporne odluke. Broj uhapšenih raste, a sve više opozicionih grupa izlazi na demonstracije.

Mušaraf obećava je da će se u novembru odreći generalske funkcije i da će biti samo predsednik do raspisivanja izbora, početkom godine. Mušaraf je svoju vladavinu podelio u tri faze, rekavši da je u prvoj, 1999, vojnim udarom smaknuo premijerku Benazir Buto, a drugu fazu je nazvao blagom demokratizacijom.
"Odlučan sam da sprovedem treću fazu tranzicije. Spreman sam da skinem uniformu kada obnovimo stubove države, sudsku, izvršnu i zakonodavnu vlast Parlamenta. Uveravam vas da će zavladati harmonija. Vratićemo poverenje u Vladu i zakone. Pakistan će početi sa mesta na kom je stao", kaže on.
Predsednik SAD traži od pakistanskog kolege da izbori budu održani što pre, ali i nastavak borbe protiv protalibanskih pobunjenika koji su bežeći iz Avganistana zauzeli uporišta u Pakistanu.

"Jasno smo rekli Mušarafu da ne donisi odluke koje je doneo. Sada, kada se desilo, nadamo se da će doći ubrzo do izbora. U isto vreme, hoćemo da nastavimo borbu protiv terorista i ekstremista. Oni ne samo da su pokušali da ubiju Mušarafa, već kuju zavere protiv SAD", kaže Džordž Buš.

Britanski stav se u Pakistanu uvažava jer je Britanija bila kolonijalni gospodar do pre 60 godina. Oštar zahtev Britanije da Mušaraf ispuni obećanja mogao bi da ohrabri opoziciju, ocenjuju analitičari.

Dejvid Milband, ministar inostranih poslova Velike Britanije, kaže da je vreme da Mušaraf jasno kaže da će slobodni i fer izbori biti održani 15. januara. "Vreme je da održi obećanje i da napusti čelo vojske 15. novembra. Politički zatvorenici moraju biti pušteni. Takođe, zabrane medija moraju biti obustavljene i ne sme biti restrikcija, a to se posebno odnosi na BBC", kaže on.

Predsednica Narodne partije Benazir Buto pozvala je građane da nenasilno pruže otpor vojnoj upravi. Ona traži oslobađanje svih zatvorenika uhapšenih u protekla četiri dana.

Bivša premijerka Pakistana traži od vlasti da oslobode advokate. "To nije način da se rešavaju problemi. Mora da postoji političko rešenje tog pitanja. Napadi na televiziju AAJ i pretnje novinama su otvorena cenzura. Zbog toga smatramo da obaranje ustava nije u nacionalnom interesu", kaže ona.

Uvođenje vanrednog stanja loše je uticalo i na krhku ekonomiju zemlje. Glasine utiču na pad berze. Svi berzanski indeksi su pali 4,5 odstoo u trenutku kada je prostrujala glasina da vojska drži Mušarafa u kućnom pritvoru. Čak i njegovo obraćanje naciji i svetu nije pomoglo da se berza stabilizuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: