Sreda, 15.08.2007.

10:52

"Ustav 'stariji' od svakog ugovora"

Slobodan Vučetić izjavio da svi međunarodni ugovori, pa i oni sklopljeni sa investitorima, moraju biti u skladu sa ustavom.

Izvor: B92, FoNet

Default images

Povodom izjave ministra za infrastrukturu Velimira Ilića da ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega ne može biti objavljen jer su prava koncesionara jača i od ustava, Vučetić je za Dnevnik rekao da ne zna šta piše u ugovoru, ali da ustav mora biti stariji od svakog takvog dokumenta. Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije je naveo da to izričito piše u članovima 16 i 194 novog ustava.

Potpisivanje ugovora o koncesiji odlagano je dva puta, zbog izbora i dodatnih zahteva španske firme FCC. Posao je zaključen 15 dana posle roka, sve dok tadašnja tehnička vlada nije prihvatila korigovan tekst ugovora. On je do poslednjeg momenta usaglašavan sa Špancima, i to u delu o bankarskim garancijama.

Prema saznanjima medija, upravo su to najveće tajne ugovora i, prema nezvaničnim informacijama, aneksima su te garancije smanjene.

Ugovor o koncesiji su 30. marta u Vladi Srbije potpisali ministar Velimir Ilić i špansko-austrijski konzorcijum FCC Alpina. Prema nezvaničnim informacijama pojedinih medija, tadašnja tehnička vlada je tražila da se detalji ugovora zaštite.

Koncesionar na projektu izgradnje autoputa Horgoš-Požega FCC konstrakšn usprotivio se pre nekoliko dana objavljivanju ugovora o davanju koncesije, pozivajući se na član 24.2 tog dokumenta, koji garantuje poverljivost ugovora. Koncesiju toj kompaniji je dala bivša Vlada Srbije, u martu ove godine.

U kabinetu potpredsednika Vlade pre dva dana je najavljeno da će Božidar Đelić na sledećoj sednici Vlade pokrenuti pitanje objavljivanja koncesionog ugovora.

Kako je navedeno, Đelić će tražiti stavljanje tog pitanja na dnevni red sednice i predložiti da s koncesionarem budu nastavljeni razgovori o objavljivanju tog dokumenta kako bi građani dobili sve potrebne informacije o ugovoru.

"Možda i sistemska korupcija"

Predsednica Vladinog Saveta za borbu protiv korupicje Verica Barać strahuje da se iza celog posla krije krupna sistemska korupcija. Ona smatra da Vojvodina, kao zainteresovana strana, jer deo autoputa ide preko njene teritorije, treba da pokrene sudski spor.

Verica Barać nije imala uvid u sklopljen posao, ali je prateći pripremnu dokumentaciju uvidela da se procedura ne poštuje. "Ono što sam ja gledala je neka pripremna dokumentacija koja je došla do Saveta, i tu vidimo da je bilo ozbiljnog kršenja procedure u postupku donošenja te odluke jer je Vojvodina, kao zainteresovana strana, svakako morala imati potpuno učešće u tom postupku. Vrlo je čudno što to nije učinjeno jer je Vojvodina i prema Zakonu o koncesiji morala da da mišljenje o sklapanju takvog ugovora, ali to mišljenje od Vojvodine nije traženo", kaže ona.

Verica Barać smatra da je ugovor sklopljen vodeći računa pre svega o interesima Ilića. "To je posao od javnog značaja koji treba da se obavlja u interesu građana, a da li je tako, građani mogu da saznaju samo ako su im te informacije dostupne. Možda još veći problem je u tome što čitav proces od starta nije bio javan i pitanje je zašto tu i Vojvodina nije učestvovala, ali sada vidimo da postoje krupni razlozi za to, čim ni posle toliko meseci insistiranja taj ugovor i dalje nije dostupan javnosti", kaže ona.

"Normalno bi bilo da Vlada za jedan tako krupan posao, koji na kraju pravi obaveze ovoj državi u narednih 30 godina, izađe pred građane sa svim argumentima koji su Vladu opredelili da zaključi takav posao", kaže Verica Barać.

Prema njenom mišljenju, na potezu je parlament. S obzirom na to da kontroliše rad Vlade, parlament treba da otvori raspravu o ugovoru o davanju koncesije za autoput Horgoš-Požega, kaže Verica Barać.

Šabić: Vrhovni sud će odbaciti tužbu Ministarstva

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio da je ubeđen da najviša sudska instanca u Srbiji neće imati dilemu o tome da je tačka ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega kojom se garantuje tajnost suprotna pravnom poretku Srbije.

"U vezi s tim slučajem i mogućim budućim sličnim, dodao bih da je tajnost ugovora nešto što u savremenim uslovima nije primereno čak i ugovorima iz oblasti odbrane i bezbednosti", naveo je Šabić.

Poverenik je naveo da je "famozna tačka 24.2" iz ugovora, po kojoj su sve informacije o izgradnji i održavanju autoputa poverljive i po kojoj javnost u Srbiji ne može dobiti nijednu informaciju bez saglasnosti stranog partnera u "gruboj, očiglednoj suprotnosti sa odredbama javnopravnog poretka i da nikako ne može predstavljati osnov za ograničenje ustavom i zakonom zajemčenih prava javnosti".

"Interes javnosti da zna podatke o radu vlasti se pretpostavlja u svakom slučaju. To je utoliko pre nesporno u konkretnom slučaju, budući da se radi o jednom od najvećih aktuelnih raspolaganja nekim javnim resursom", naveo je Šabić.

Blic: Vlada tražila poverljivost ugovora

Vlada Srbije, a ne koncesionari, stavila je u ugovor odredbu o poverljivosti podataka o izgradnji autoputa Horgoš-Požega, piše Blic i navodi da to, ipak, ne bi trebalo da sprečava Vladu Srbije da objavi veći deo ugovora, sa izuzetkom sistema naplate putarine ili načina finansiranja projekta izgradnje dela Koridora 10.

U Ministarstvu infrastrukture Blicu je potvrđeno da su pred Vrhovnim sudom Srbije tražili poništenje rešenja poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, koji je naložio objavljivanje ugovora.

Poništavanje rešenja je traženo jer, prema obrazloženju Ministarstva infrastrukture, Šabić nije obratio pažnju na članove Zakona o javnim nabavkama. Ti članovi Zakona govore o zaštiti podataka i dokumentacije po kojima naručilac, u ovom slučaju Vlada Srbije, može da odbije objavljivanje informacije koja bi značila povredu poverljivosti podataka u ponudi.

Zakon o dostupnosti informacija, međutim, predviđa da informacija neće biti objavljena samo kada to predviđa taj zakon, a ne neki drugi zakoni, tako da se važnost svake poslovne, službene i državne tajne procenjuje u odnosu na interes javnosti da zna. Zato Šabić tvrdi da će ugovor morati da bude objavljen, piše list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

22 h

Podeli: