DJINDJIC O RAZGOVORU SA DJUKANOVICEM

Izvor: B92

Petak, 27.04.2001.

20:40

Default images
Crnogorskom predsedniku Milu Djukanovicu, kome je u petak u Podgorici Vilijam Montgomeri saopstio da su se nakon izbora "stvorile pretpostavke za nastavak razgovora sa Srbijom o uredjenju buducih odnosa", a liberali predocili ponudu o minimalnim zahtevima u kojoj, izmedju ostalog, traze ministarstva policije i pravde, premijer Srbije Zoran Djindjic preporucio je u cetvrtak na sastanku koaliciju sa SNP i pocetak razgovora o preuredjenju federacije. U izjavi za B92, Djindjic kaze da se u cetvrtak uvece u Vladi Srbije nije zvanicno sastao sa Milom Djukanovicem, ali da je prilikom kratkog neplaniranog susreta bilo reci i o postizbornoj situaciji u Crnoj Gori: “G. Djukanovic je dolazio u Beograd i onda je zeleo da vidi vladu, posto nije bio ranije u njoj, a ja kad idem u Podgoricu obicno posetim njega. Naravno, razgovarali smo o situaciji posle izbora i ja sam ga savetovao da nadje jedno stabilnije resenje, da ne pokusava da formira vladu tek da bi se formirala vlada nego da pokusa da pomiri tu podelu koja je nastala u Crnoj Gori, a to je moguce jedino ako se napravi dogovor izmedju dve najvece politicke grupacije, izmejdu njegove i SNP i Narodne stranke i da promene temu, da tema ne bude ta na kojoj se javnost Crne Gore polarizuje, nego da pronadje temu koja moze da ujedini gradjane Crne Gore, a to jeste neki put ka Evropi, to jeste neko zakonodavstvo koje je prilagodjeno zahtevima evropske zajednice, a onda je to istovremeno i tema gde sa Srbijom i jugoslovenskim nivoom moze da dodje do razgovora”, kaze Djindjic za B92.

Premijer Djindjic nije zeleo da kaze sta mu je na ovakve predloge odgovorio Milo Djukanovic, vec je ponovio da u Crnoj Gori dve najvece grupacije treba da nadju zajednicki jezik. Komentarisuci nedavnu izjavu crnogorskog predsednika da sa Kostunicom ne zeli da razgovara, jer je covek proslosti, a sa Djindjicem hoce, jer je on “covek buducnosti”, republicki premijer kaze: “Mislim da je ta izjava neumesna. Sada svi treba da pokazemo umerenost i uzdrzanost i da ta izjava nije bas doprinela nekoj atmosferi za razgovora i pregovore koji treba da budu zapoceti sada nakon konstituisanja Vlade Crne Gore. G. Vojislav Kostunica je tolerantan covek i on na to nece reagovati mrzovoljno. U svakom slucaju, mislim da mora da bude nadjeno neko resenje koje ce izvesti nasu zemlju iz ovog bezvazdusnog stanja u kojem se ne zna koja drzava postoji, ko koju ima nadleznost i mislim da to tokom ove godine treba da resimo”, kaze Djindjic za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: