Sreda, 16.05.2007.

14:47

Sarkozi preuzeo dužnost

Nikola Sarkozi je na svečanoj inauguraciji i zvanično postao novi predsednik Francuske.

Izvor: FoNet

Default images

Smena vlasti između dva predsednika - bivšeg, Žaka Širaka, i sadašnjeg, Nikole Sarkozija - izvršena je na prepodnevnoj ceremoniji u Jelisejskoj palati. Ovo je bio prvi put u okviru aktuelne Pete Republike, posle De Gola, da se smenjuju dva pripadnika iste političke struje, pa je sve delovalo srdačnije od obične protokolarne predaje vlasti.

Ceremonija je započela u 11 sati, kada je Nikola Sarkozi ušao u Jelisejsku palatu. Sa Širakom je, po tradiciji, iza zatvorenih vrata, razgovarao nešto duže od pola sata, i tom prilikom bivši predsednik je novom šefu države preneo najvažnije podatke, među kojima i šifru za aktiviranje nuklearnog naoružanja.

Tokom ceremonije uvođenja u dužnost 23. predsednika Francuske Republike, Nikoli Sarkoziju je predat i zlatni lanac Velikog gospodara Legije časti.

Novi šef države održao je pozdravni govor u kojem je odao počast svojim prethodnicima i naciji, i izložio prioritete svog mandata.

Sarkozi se početkom popodneva, po tradiciji, uz pratnju konjice Republikanske garde, kabrioletom provezao Jelisejskim poljima do Trijumfalne kapije, gde je na spomen-ploču Neznanom junaku položio venac i, prvi put, obnovio plamen Večne vatre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: