Četvrtak, 19.04.2007.

07:16

"Rusija o vetu posle rezolucije"

Kada se pojavi nova rezolucija o Kosovu Rusija će odlučiti da li će uložiti veto, izjavio u Beogradu Sergej Lavrov.

Izvor: B92, FoNet

Default images

Nakon sastanka sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom, na konkretno pitanje da li će Rusija staviti veto na Ahtisarijev plan pred Savetom bezbednosti, ministar inostranih poslova Rusije odgovorio je da će Rusija tek doneti odluku o ovom pitanju.

"Za sada nema na šta da se stavi veto jer u SB nema nacrta rezolucije. Kada se pojavi nacrt rezolucije, onda ćemo doneti odluku na osnovu onog razmišljanja koje sam izneo", kaže on.

"Mi ne odbacujemo jednostrano predlog Ahtisarija. Mi imamo svoje konstruktivne inicijative koje predlažemo kao odgovor. Naša inicijativa je da je neophodno da se nastave pregovori i potraga za novim rešenjem koje bi odgovaralo svima. Neka oni kojima neće odgovarati naša inicijativa stavljaju veto", rekao je Lavrov.

Premijer Koštunica je uveren da Savet bezbednosti neće odustati od onih principa kojima se vodio pri donošenju Rezolucije 1244 i da će poštovati svoj osnovni dokument, koji garantuje princip državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, od koga Srbija ne može biti izuzetak.

"Uveren sam da će pravo biti jače od sile i da će kompromis nadvladati svaki pokušaj nametanja rešenja", rekao je Koštunica.

Ministar inostranih poslova Rusije prethodno je razgovarao s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i tom prilikom rekao da je nametanje rešenja za budući status Kosova neprihvatljivo i da je neophodno nastaviti pregovore o tom pitanju.

Lavrov je naveo da kompromisno rešenje za Kosovo mora biti prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu i da bi međunarodna zajednica trebalo da pomaže stranama da se približe tom cilju, kako Ahtisarijev predlog ne bi doživeo sudbinu plana za Kipar koji je propao zato što nije uvažavao interese jedne od strana.

"Posetiti enklave"

Sergej Lavrov i Boris Tadiæ (FoNet)
Predsednik Srbije Boris Tadić je ocenio da je za Srbiju neprihvatljiva bilo koja forma nezavisnosti Kosova, a i Lavrov i Tadić su naveli da je neophodno da misija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja sledeće nedelje dolazi u posetu Beogradu i Prištini, poseti srpske enklave.

"Podržavamo stav Beograda u vezi s neophodnošću pune primene rezolucije 1244, koja do sada u svojim ključnim aspektima uopšte nije ispunjena", rekao je on.

"Istovremeno, smatramo da bilo koje rešenje vezano za kosovski problem može da bude onakvo kakvo je prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu. Još jednom hoću da naglasim da je bilo koje jednostrano, nametnuto rešenje neprihvatljivo i mi polazimo od toga da je nastavak pregovora neophodan", rekao je Lavrov.

U susretu Tadića i Lavrova ponovljeni su i poznati stavovi Srbije o statusu Kosova. Tadić je rekao da je za Srbiju neprihvatljiva bilo koja forma nezavisnosti Kosova.

"Srbija smatra da bi uspostavljanje jednog takvog rešenja bilo opasan presedan koji bi imao teške posledice po stabilnost čitavog Balkana, ali i drugih krznih žariša u svetu. Srbija ne prihvata da je u tom smislu Kosovo jedinstven slučaj. Danas još jednom naglašavam da pitanje budućeg statusa Kosova ne može biti povezivano s članstvom Srbije u Evropskoj uniji", rekao je Tadić.

Smajilović: Srbija nije dobila obećanje za veto

Komentarišući posetu Sergeja Lavrova glavna i odgovorna urednica "Politike" Ljiljana Smajlović kaže da Srbija nikada nije dobila obećanje Rusije da će staviti veto.

"Iz formulacije Lavrovljevog odgovora dalo naslutiti da nema saglasnosti Moskve ni na kakvu rezoluciju koja je u suprotnosti sa interesima Beograda, a sa druge strane EU od početka ponavlja "Mi pristajemo samo na puni mandat EU" - da li dolazi da nadgleda situaciju do nezavisnosti ili samo smenjuje američke trupe. Imamo više nepoznanica nego odgovora u ovom momentu", kaže Smajlovićeva.

Ljiljana Smajlović smatra da je strategija Srbije da pokuša da spreči prenos ingerenicija na Kosovu sa UN na EU, time što će pokušđatio da spreči da se ukine postojeća rezolucija SBUN 1244

Tači: Kosovo nezavisno, sa ili bez rezolucije

Predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači izjavio je da će kosovski parlament proglasiti nezavisnost odmah pošto Savet bezbednosti UN početkom juna usvoji rezoluciju o budućem statusu Kosova.

Tači je u danas objavljenom intervjuu agenciji Asošijeted pres rekao da se očekuje da članovi Saveta bezbednosti UN krajem maja ili početkom juna glasaju o rezoluciji o Kosovu, iako se Rusija i Kina, stalne članice Saveta bezbednosti s pravom veta, i dalje protive nezavisnosti Kosova.

"Kosovski parlament će odmah posle toga proglasiti nezavisnost", rekao je Tači agenciji AP.

Nakon proglašenja nezavisnosti, kako je rekao Tači, SAD, Evropska unija i susedne zemlje će zvanično priznati kosovsku državu.

Tači je rekao da ne veruje da će Rusija uložiti veto na predlog, ali je i dodao da će "čak i u slučaju ruskog veta, nezavisnost Kosova biti međunarodno priznata".

On nije odbacio mogućnost da kosovski parlament proglasi nezavisnost čak i ako Savet bezbednosti ne podrži zajedničku rezoluciju o budućnosti Kosova.

"Sa ili bez rezolucije, Kosovo će postati nezavisno", istakao je Tači.

Srbi o misiji SB

Kosovski Srbi u enklavama nisu ubeđeni u to da će misija Saveta bezbednosti UN na kraju ipak posetiti te sredine.

Dejan Baljošević iz Orahovca za B92 kaže da ta poseta gubi na značaju ako se razgovara samo sa zvaničnicima u Beogradu i Prištini.

"Na Kosovu ima osam standarda koji nisu ispunjeni. Mi smo očekivali da oni barem nedelju dana provedu na Kosovu, da bi svaki dan posvetili jednom standardu i da kroz posete enklavama vide da li su ti standardi ispunjeni. Ovako, mislim da će još jednom biti poslata pogrešna slika svetu o situaciji na Kosovu, ništa neće dovesti do poboljšanja realne slike o Kosovu", kaže on.

O misiji je bilo je reči i na sastanku premijera Koštunice i šefice grčke diplomatije Dore Bakojani.

Koštunica je na tom sastanku rekao da je dolazak misije veoma važan jer tako može da se uveri u činjenično stanje, a to je nepoštovanje osnovnih ljudskih prava na Kosovu.

Vlada Srbije očekuje da, u dogledno vreme, posle posete misije SB UN, pregovori o Kosovu budu nastavljeni i da bude imenovan novi međunarodni posrednik u pregovorima.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar izjavio je na konferenciji za novinare posle današnje sednice vlade da bi cilj trebalo da bude postizanje kompromisa srpske i albanske strane.

Osim grčke ministarke, u Beogradu se danas nalazi turski ministar inostranih poslova Abdulah Gul.

Nova rezolucija u septembru?

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je danas da nova rezolucija UN o Kosovu neće biti usvojena pre septembra ili oktobra. "Nema rezolucije pre septembra ili oktobra, ali će tokom jula biti intenzivan rad na njenom pisanju", rekao je Janjić.

Janjić je objasnio da Misija SB UN "neće ići po terenu jer to nije takva vrsta misije". "Ona će razgovorati na osnovu postojećih podataka koje su prikupile lokalne ambasade i kancelarije", dodao je on.

"Izveštaj misije, na kom će raditi verovatno dve do tri nedelje, važan je jer će on da kaže da li treba uvažiti izveštaj Kaja Ejdea i da li je stanje dobro kao što tvrdi Joakim Riker, šef UNMIK-a", naglasio je Janjić.

Prema njegovim rečima, može se pretpostaviti da će izveštaj preporučiti da se "proces nastavi, bazično polazeći od Ahtisarijevog plana". "Biće veliki napredak ako dodaju i Eideov izveštaj", istakao je Janjić.

Potom će se, kako je dodao, stvoriti uslovi da Kontakt grupa formira tim za planiranje, koji bi pristupio razgovorima za usaglašavanje stavova.

Kontakt grupa sutra

Sergej Lavrov je u Beograd doputovao dan nakon potpredsednika kineske Vlade Huija Liangjuija i austrijske šefice diplomatije Ursule Plasnik, koji su izneli suprotne stavove u pogledu kosovskog rešenja.

Rusija je ranije naznačila da neće podržati rešenje za Kosovo koje ne prihvate obe strane.

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je da Rusija u Savetu bezbednosti UN neće podržati američku rezoluciju o Kosovu ako ona ne bude uvažila stav Srbije.

On je, međutim, ponovo izbegao da se izjasni o mogućnosti ruskog veta. Čurkin je za ruske medije rekao da je u toku "jako lobiranje za Ashtisarijev plana, ne samo u UN, već i u nizu svetskih prestonica".

Na sutrašnjem zasedanju Kontakt-grupe u Moskvi biće razmotren kosovski problem u kontekstu razmatranja u Savetu bezbednosti UN i predstojeće posete misije Saveta bezbednosti Beogradu i Prištini, naveli su ruski diplomatski izvori.

Rusija računa da će partneri imati "konstruktivan pristup u razumevanju njenog stava", izjavio je neimenovani izvor ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Sastanak će biti zatvoren i radni, i biće održan na nivou eksperata.

Polt: Nezavisnost jedina opcija

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Polt je izjavio da bi, ukoliko pitanje Kosova ne bude rešeno, moglo doći do nestabilnosti i nasilja na Kosovu, u Srbiji i u regionu, kao i da je sadašnji "status kvo" na Kosovu neprihvatljiv.

Polt je u intervjuu za frankfurtske Vijesti rekao da državni podsekretar SAD Nikolas Berns nije rekao da će Vašington jednostrano podržati nezavisnost Kosmeta ukoliko u Savetu bezbednosti UN ne bude usvojena nova rezolucija o pokrajini.

On je rekao da su Bernsove reči pogrešno protumačene i najavio da će narednih nekoliko meseci biti vrlo teški za odnose SAD i Srbije.

"Berns je jasno i tačno izneo stavove američke politike kada je reč o Kosovu i u tom kontekstu on je jasno stavio do znanja da SAD sarađuju sa Savetom bezbednosti radi ostvarenja našeg cilja, a to je nadgledana nezavisnost", rekao je Polt.

"Mi ćemo u Savetu bezbednosti UN tražiti novu rezoluciju, koja će zameniti Rezoluciju 1244, a to ćemo obaviti u partnerstvu sa svim članicima Saveta bezbednosti, a nadamo se i sa Srbijom", rekao je Polt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: