Kada počinju razgovori o vladi

Pregovori o formiranju vlade još nisu počeli niti ima bilo kakvih zvaničnih najava kada bi mogli da počnu.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 21.02.2007.

12:22

Default images

Zamenik predsednika Demokratske stranke je u emisiji Kažiprst Radija B92 rekao da je neophodno da se što pre formira nova vlada i da nije realno da se pitanje njenog sastavljanja vezuje za završetak pregovora o Kosovu. On je rekao da je, pre razgovora o kadrovskim rešenjima, potrebno da budući koalicioni partneri naprave jasan dogovor o tome šta su ciljevi nove vlade.

Istovremeno, kandidat DS-a za mandatara Božidar Đelić izjavio je danas u Kragujevcu da su predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Srbije Vojislav Koštunica kontaktirali povodom formiranja Vlade. Đelić je rekao kako očekuje da će DS i DSS postići dogovor o formiranju Vlade.

"DS je veoma dobro shvatio poruku glasača koji žele da što pre formiramo jednu snažnu, većinsku Vladu, proreformskog, proevropskog bloka i da počnemo da radimo za njih", rekao je on.

Prema rečima Petrovića, DS želi da se s budućim koalicionim partnerima precizno dogovori da će država uraditi sve poslove koji su neophodni da se nastavi put ka evropskim integracijama.
"Srbiji treba vlada sa stabilnom većinom koja će voditi Srbiju ka Evropskoj uniji i koja će raditi za bolji život građana i da se bori za teritorijalni integritet zemlje", kazao je Petrović.

On je rekao da je neophodno utvrditi jasan koalicioni ugovor o poslovima nove vlade jer će time biti "80 odsto završenog posla - iz tog dogovora će proizaći sve ostalo".

Petrović je ponovio da je DS za veliku demokratsku vladu u kojoj će biti sve stranke demokratskog bloka, a da je DS spremna da preuzme najveću odgovornost u skladu sa voljom građana: "Druge stranke koje ne misle tako, treba da javno obrazlože svoj stav i navedu sve prepreke za formiranje takve vlade."

Petrović je objasnio da predsednik Srbije Boris Tadić ne predlaže mandatara, već da predlaže skupštini kandidata za predsednika vlade, pošto dobije uveravanja da taj kandidat može da obezbedi većinu od 126 poslanika za izbor nove vlade.

Tadić sada očigledno nema uverenje da bilo ko može da obezbedi većinu od 126 poslanika i zato još nije predložio parlamentu kandidata za predsednika vlade, naveo je Petrović.

On smatra da je u ovom trenutku realnije da kandidat za predsednika vlade bude Božidar Đelić zbog toga što je to u skladu sa izbornom voljom građana koji su najviše glasova dali DS-u i njenom kandidatu.

Na pitanje da li Đelić može da obezbedi 126 poslanika u parlamentu za izbor vlade, Petrović je odgovorio da će se to videti u narednim danima i nedeljama.

Dodao je da ne vidi nijedan razlog da DSS, koja je dobila daleko manje glasova, ima kandidata za premijera, a da će, ukoliko ta stranka bude insistirala, o tome odlučivati birači.

Petrović je ponovio da može da zamisli situaciju da nijedan kandidat ne obezbedi 126 poslanika i da se izbori ponove, ali je istakao da bi to bilo veoma loše i dovelo bi do velikih problema.

Koštunica: Kriv je Ahtisari

Premijer Srbije i jedan od nezvaničnih kandidata za novog premijera, Vojislav Koštunica, izneo je svoje viđenje toga zašto pregovori o formiranju vlade još nisu ni počeli.

"Pitanje formiranja Vlade bi bilo brzo rešeno da u vreme izbornog procesa u Beograd namerno nije došao Marti Ahtisari, koji je namerno izabrao taj trenutak. Pri tom, pregovori u Beču su usporili početak pregovora, ali građani neka budu spokojni, mi ćemo naći rešenje", rekao je Koštunica.

"Uskoro razgovori"

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović rekao je danas kako očekuje da će u narednim danima doći do međustranačkih konsultacija o novoj vladi.

"Sve stranke su raspoložene da što pre počnu konsultacije o sastavljanju nove vlade", rekao je Mladenović novinarima u Skupštini Beograda.

On je rekao da stranke treba da razgovaraju o principima i načelima buduće vlade, a da će se kadrovska i personalna rešenja lakše rešiti nakon toga.

Na pitanje da li se slaže sa stavom Demokratske stranke da koalicioni sporazum buduće vlade treba jasno da odredi politiku i glavne zadatke, Mladenović je odgovorio da smatra da se sve stranke slažu da u dogovoru treba da bude jedan deo koji će biti vezan upravo za politiku koju će buduća vlada sprovoditi.

"Tu ništa ne može da bude sporno i biće lakše da na početku definišemo politiku jer će tako vlada mnogo bolje funkcionisati", kaže Mladenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: