Četvrtak, 07.12.2006.

07:22

Šešelj uložio žalbu

Vojislav Šešelj uključio se u žalbeni postupak pred Haškim tribunalom, a od početna četiri, sada ima sedam svojih zahteva.

Izvor: B92, FoNet

Default images

Šešelj je zatražio od Haškog tribunala da prepisku koju su sudu slali njegovi pravni savetnici uključi u dokumente koje će Žalbeno veće razmatrati kada bude odlučivalo o tome da li je prvostepeno veće pogrešilo kada je, prošle nedelje, Šešelju oduzelo pravo da se sam brani.

Najnoviji zahtev Šešelja mogao bi da bude nagoveštaj da se on, iako i dalje odbija hranu i medicinski tretman, ipak vraća sudskom procesu pred Haškim tribunalom.

Predstavnici suda više puta su ponovili da su neki od Šešeljevih zahteva već ispunjeni, a da je, da bi se izborio za pravo da se i dalje sam brani, neophodno da se Šešelj vrati u sudnicu gde će osporavati odluke suda sa kojima se ne slaže.

Zbog Šešeljevog štrajka glađu, suđenje je prekinuto odmah posle uvodne reči Tužilaštva, u trenutku kada je trebalo saslušati svedočenja prvih svedoka - očevidaca događaja u Hrtkovcima u Vojvodini.

Reč je o tri podneska u kojima se preciziraju Šešeljevi zahtevi, a čije se ispunjenje navodi kao preduslov okončanja njegovog štrajka glađu, koji traje već 27 dana.

Od početna četiri spisak je proširen na sedam zahteva:

1. Da se porodici Šešelj omoguće posete optuženom.
2. Da se sva dokumentacija sa suđenja Šešelju dostavlja na srpskom jeziku u pisanoj, a ne u elektronskoj formi.
3. Da mu se omogući da sam odabere pravne savetnike. Šešelj je predložio članove najužeg rukovodstva SRS-a.
4. Da se Dejvid Huper, imenovani branilac udalji sa suđenja.
5. Da se raspusti aktuelno sudsko veće i zameni novim.
6. Da se ukine ograničenje dužine podnesaka koje Šešelj upućuje sudu.
7. Da se ponište sve odluke suda koje su donete u njegovom odsustvu, dakle od 22. novembra.

Današnji zahtev Vojislava Šešelja u Tribunalu će biti tretiran kao žalba na odluku da mu se uskrati pravo da se brani sam. Stoga se smatra da je žalbeni postupak počeo bez obzira da li će i tzv. nezavisni zastupnik, holandski advokat Tjarde van der Spul, koji je za to ovlašćen, uložiti žalbu višoj sudskoj instanci.

Predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar izjavio je juče da će Šešeljeva žalba, ukoliko je bude, biti razmatrana po hitnom postupku.

Vlada: Odgovornost Tribunala

Vlada Srbije
Povodom slučaja Šešelj, za Vladu Srbije neprihvatljivo da dođe do "novog tragičnog događaja" u Haškom tribunalu.

Vlada Srbije je navela da u ovom trenutku svu odgovornost snosi Haški tribunal i da zato "unapred i energično odbacuje svako moguće obrazloženje Haškog tribunala koje bi poslužilo kao opravdanje za eventualne tragične posledice".

Vladu Srbije je prethodno na današnjoj sednici predsednik Saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić informisao o poseti Haškom tribunalu.

"Posle brojnih upozorenja Vlade Srbije Haškom tribunalu, posle pisma koje je predsednik Vlade uputio predsedniku Haškog tribunala i posle razgovora koji je sa Pokarom vodio predsednik Saveta za saradnju sa Hagom, Vlada Srbije još jedanput upućuje javni i izričit zahtev Haškom tribunalu da najhitnije preduzme sve potrebne mere kako bi se optuženom Vojislavu Šešelju omogućilo da koristi pravo da se brani onako kako smatra da je najbolje za njega", navodi Vlada Srbije u saopštenju.

Vlada Srbije je saopštila "da se u potpunosti moraju poštovati prava haških optuženika, što u slučaju Vojislava Šešelja znači pravo da se brani po sopstvenom izboru i pravo na život".

"Vlada Srbije smatra neophodnim da Haški tribunal bez odlaganja preduzme potrebne mere kako bi se ta prava zaštitila. U ovom trenutku sva i potpuna odgovornost počiva na Haškom tribunalu", navela je Vlada Srbije.

Poštuju se Šešeljeva ljudska prava

Predstavnica Haškog tribunala u Beogradu Aleksandra Milenov izjavila je  da se ljudska prava Vojislava Šešelja u potpunosti poštuju, u skladu sa pravilima i statutom Tribunala i istakla da je Šešelj sam odlučio da naruši svoje zdravlje.

"Tribunal je naravno zabrinut za zdravlje gospodina Šešelja. Tribunal je jedini u stvari koji se stvarno stara o zdravlju gospodina Šešelja, svi drugi pričaju o njegovoj smrti", rekla je ona.

"Mi se nadamo da će gospodin Šešelj početi da prima hranu, da prima medicinsku negu i da učestvuje u svom procesu”, navela je ona.

Milenova je rekla da Tribunal nije nikada sprečavao nijednog člana njegove porodice da ga poseti u pritvorskoj jedinici, a da su se ograničenja na posete njegove supruge odnosila na način nadzora posete.

"Tužilaštvo je tražilo da se doda audio nadzor navodeći da je Šešelj otkrio imena osam zaštićenih svedoka i davao instrukcije da ih treba zastrašivati", rekla je Milenova i dodala da ta, dodatna ograničenja za posete više ne postoje, odnosno da su važila mesec dana.

"Nema razloga za Šešeljev štrajk"

Haški tribunal
Portparol Haškog tribunala ponovio da nema razloga da Vojislav Šešelj nastavi štrajk glađu jer mu je većina zahteva ispunjena.

"U ovom trenutku Tribunal jedini insistira na Šešeljevom životu i na njegovom zdravlju, na pokušajima da njegov život bude zaštićen na svaki način, dok drugi govore o njegovoj smrti i poslednjim danima", rekao je Refik Hodžić za B92.

Hodžić je rekao da, ako lider Srpske radikalne stranke i haški optuženik Šešelj želi da se brani sam, onda mora da se vrati u sudnicu.

Hodžić je izjavio da se svi u Tribunalu nadaju da Šešelj svojim prkošenjem ne pokušava da izbegne suđenje. "Tribunal je apsolutno posvećen tome da Šešelju, optuženom za ozbiljne zločine, pruži pravično suđenje, ovde, pred Tribunalom, u okviru pravila i Statuta Tribunala", kaže on.

"Želeli bismo da vidimo da se Šešelj uključi u sudski proces, da prestane da odbija hranu, da zaštiti svoje zdravlje", kaže Hodžić. Haški tribunal očekuje da, u cilju očuvanja zdravlja optuženog, a kako bi se izbegao gubitak života, holandski lekari budu u pripravnosti da primene i tzv. hranjenje na silu, odnosno da Šešelju, koji već 25 dana odbija da uzima hranu, daju infuziju.

U odluci Sudskog veća koja je holandskim vlastima prosleđena pod oznakom "hitno", navodi se da je sud veoma zabrinut zbog posledica koje štrajk glađu može ostaviti na zdravlje optuženog.
Istovremeno, sudije brine i mogućnost da Šešeljev štrajk glađu onemogući nastavak suđenja, koje je prekinuto prošle nedelje.

Odgovornost za osobe u pritvoru u Sheveningenu snose Ujedinjene nacije, ali medicinsku negu u pritvorskoj jedinici pružaju lekari iz Holandije, a na pritvorenike se primenjuju holandski propisi i standardi. O tome opširnije ovde.

SRS: Nisu ispunjeni Šešljevi zahtevi

Srpska radikalna stranka negirala je navode Haškog tribunala da su ispunjeni neki od zahteva Vojislava Šešelja i da su se stvorili uslovi da lider radikala prekine štrajk glađu koji traje 27 dana.

Na konferenciji za novinare u Beogradu funkcioner radikala Zoran Krasić naveo je da Šešelj nije dobio nijedan papir koji bi ukazivao da je usvojen neki od njegovih sedam zahteva i pozvao tribunal da dokumentuje svoje tvrdnje.

Prema njegovim rečima, Šešelj nije dobio ni odluku Sudskog veća Haškog tribunala kojom je holandskim vlastima juče naloženo da primene sve medicinske mere za zaštitu života Vojislava Šešelja, uključujući i priključivanje na infuziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: