"Milenković potvrdio optužnicu"

Advokati oštećenih kažu da je Milenković u potpunosti potvrdio optužnicu za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Izvor: B92

Petak, 24.11.2006.

17:22

Default images

Advokati kažu da je u nastavku svedočenja svedok-saradnik dodatno objasnio okolnosti ubistva Zorana Đinđića, događaje koji su uzdrmali vlast DOS-a posle 5. oktobra i posebno aktivnosti zemunskog klana. Zastupnik porodice Điniđić, advokat Rajko Danilović, kaže da se danas u sudnici nije čulo ništa novo, već da je to zapravo bilo objašnjenje jučerašnjeg svedočenja.

"Milenković u potpunosti potvrđuje optužnicu kako je postavljena, čak i za pobunu ’crvenih beretki’, a pogotovo za ubistvo, razjašnjava uloge pojedinih okrivljenih, tako da je cela stvar razjašnjena", kaže on.

"Ništa novo, ništa bitno, ništa interesantno, a pikanterije koje ste čuli, to su one jučerašnje", kaže on.

Danilović smatra da je Milenković dosta informacija dao u vezi sa delatnošću zemunskog klana, na osnovu čega je, kako Danilović pretpostavlja, i dobio status svedoka-saradnika.

Advokat Ljubiša Radojčić kaže da je njegov klijent Dejan Milenković sudskom veću rekao sve što zna u predmetu za ubistvo premijera Đinđića.  

"Milenković govori isključivo o onome što zna, što je bio neposredan učesnik ili što ima posredna saznanja od nekoga drugog iz zemunskog klana", kaže on.

"Prema tome, ne vidim da je zbunjen u odgovorima na pitanja koje su mu postavili specijalni tužilac Prijić i punomoćnici oštećenih", kaže on.

Advokat, SRS: Bagziju rečeno šta da kaže

Advokat Nenad Vukasović, branilac drugooptuženog Zvezdana Jovanovića na suđenju za ubistvo premijera, izjavio je da svedočenje Dejana Milenkovića predstavlja iskaz zamenika specijalnog tužioca Jovana Prijića.

"Treba razlikovati ono što Bagzi stvarno zna i ono što mu je rečeno da kaže. Danas nismo slušali Bagzija, već Prijića", izjavio je Vukasović novinarima. On je dodao da svedočenje Milenkovića predstavlja pokušaj da se zadrži optužnica.

Sličan stav zauzela je i Srpska radikalna stranka, a njihovu reakciju, kao i druge reakcije na svedočenje Milenkovića možete čitati u posebnoj vesti.

"Proveriti sve što svedoci kažu"

Dobrivoje Radovanović sa Instituta za kriminološka istraživanja kaže za B92 da ne veruje da Milenkovićevo svedočenje može bitno da promeni tok procesa.

"Proces je čvrsto zasnovan na drugim dokazima, ne samo na izjavama svedoka-saradnika, ali može osnažiti uverenja tužilaca u ispravnost njihovih optužbi i uverenja sudija, u smislu kritične tačke koja može preokrenuti mišljenje sudije u ovom ili onom pravcu. Svedočenje možda može otvoriri neke nove procese, ali o tom-potom", kaže Radovanović.

"Svedočenja svedoka-saradnika su jedan od najvažnijih procesnih instituta u borbi protiv organizovanog kriminala", kaže on.

"Mora biti provereno sve što ti svedoci kažu, a pored konfiskacije imovine i agenta-provokatora, to je institut koji ima veoma važnu ulogu u borbi protiv organizovanog kriminala. Psihološki gledano, njihova svedočenja su pouzdanija nego svedočenja običnih građana", kaže Radovanović.

Preminuo čovek u sudnici

Tokom suđenja za ubistvo premijera Zorana Đinđića danas je u sudnici preminuo Žarko Arsić, koji je bio u publici tokom suđenja.

Lekari Hitne pomoći pokušali su reanimaciju, ali nisu uspeli i Arsić je preminuo. Kako se nezvanično saznaje, Arsić je bio specijalista za multinacionalne kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: