ALBANSKI TERORISTI UBILI 3 MAKEDONSKA VOJNIKA

Izvor: B92

Nedelja, 04.03.2001.

21:03

Default images
Albanski teroristi ubili su u nedelju tri makedonska vojnika kod sela Tanusevci na kosmetskom delu granice s Jugoslavijom, potvrdilo je Ministarstvo odbrane. Prvi incident dogodio se na putu Skoplje-Tanusevci, kod sela Ravne, kad je terensko vozilo makedonske armije naislo na protivtenkovsku minu. Kako javlja dopisnik Radija B92, poginuli su kapetan Kirco Dimitrevski i vojnik Dejan Akimovski. Ubrzo posle tog incidenta albanski teroristi su iz sela Tanusevci otvorili vatru na obliznju karaulu makedonskih granicara. Hicem iz snajpera smrtno je pogodjen granicar Teodor Stojanovski. Portparol Ministrastva odbrane Djordji Trandafilov potvrdio je da je pucano iz pravca sela Malino. Zestoki sukobi trajali su sve do 14:30, kada je njihov intenzitet smanjen, ali je nastavljena sporadicna pucnjava. Trandafilov je najavio dopunske mere i aktivnosti. Americki ambasador u Skoplju Majk Ajnih izjavio je da je ono sto se desava u Tanusevcima agresija na Makedoniju i da ona ima pravo da adekvatno odgovori svim sredstvima, prenosi B92.

Predsednik Makedonije Boris Trajkovski, u svojstvu vrhovnog komandanta oruzanih snaga, izdao je naredbu da se potpuno zatvori granica prema Kosmetu. Do sada je bio zatvoren samo severni deo drzavne medje, u rejonu Tanusevaca, koje je pod kontrolom naoruzanih ekstremista poslednjih petnaestak dana. Trajkovski je odrzao sastanak s najvisim drzavnim funkcionerima, ali detalji jos nisu saopsteni. On se sastao i sa ambasadorima zemalja-clanica NATO u Skoplju i s komandantom Kfora Karlom Kabidjozuom i administratorom UNMIK Hansom Hekerupom, koji su na hitan poziv doputovali iz Pristine.

O incidentima na granici Trajkovski je telefonom razgovarao i s generalnim sekretarom NATO Dzordzom Robertsonom, koji je, kako je saopsteno, obecao Makedoniji punu podrsku u borbi protiv albanskih terorista. Kancelarija OEBS u Skoplju izrazila je zabrinutost povodom eskalacije nasilja na granici, kao i ocekivanja da ce armija protiv terorista delovati u koordinaciji sa snagama Kfora. Porodicama poginulih vojnika misija OEBS uputila je saucesce, prenosi Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: