Sednica SB UN o stanju na Kosovu

Šef UNMIK-a Joakim Riker Savetu bezbednosti UN rekao da bi odlaganje rešenja moglo da doprinese daljim tenzijama i poteškoćama.

Izvor: B92

Sreda, 13.09.2006.

08:09

Default images

Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj Kosovu, Riker je rekao da se narednih meseci mogu očekivati tenzije na Kosovu uoči završnice pregovaračkog procesa, naglasivši da bi dalje odlaganje odluke o budućem statusu moglo samo da odloži stabilizovanje prilika, proces pomirenja i ekonomski oporavak na Kosovu.

Riker je pozvao Beograd da podstakne učešće kosovskih Srba u privremenim institucijama na Kosovu i poručio tamošnjoj srpskoj zajednici da rešenje "nije u izolaciji već u integraciji", mada je ukazao da su oni u "teškoj situaciji".

Riker je u tehničkoj proceni rada na ispunjenju standarda, koja je dostavljena članicama Saveta bezbednosti, ocenio da su privremene institucije na Kosovu pokazale želju da preuzmu odgovornost za probleme manjinskih zajednica i da deluju efikasnije kako bi povećale kredibilitet Prištine u pregovorima o Kosovu.

Srbiju je na sednici zastupala predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković-Ivić, koja će pokušati da dokaže da u Pokrajini zapravo nije bilo napretka u ispunjavanju standarda.

U izglaganju pred Savetom bezbednosti, Sanda Rašković-Ivić je ocenila da je Marti Ahtisari svojom "nesrećnom" izjavom o tome da su Srbi krivi kao narod otišao mnogo dalje od mandata koji mu je poveren, ističući da bi njegova česta iskakanja mogla da stvore još veće probleme od onih koji trenutno postoje u Pokrajini.

Sanda Rašković navodi i da fleksibilan stav srpskog pregovaračkog tima nije naišao na odziv kod druge strane, koja i dalje ima arogantan i isključiv pristup nezavisnost po svaku cenu. Predsednica Koordinacionog centra ocenjuje i da bi ceo region moglo skupo koštati svako veštačko nametanje rokova za okončanje pregovora o Kosovu.

Koordinator srpskog pregovaračkog tima Slobodan Samardžić ranije je rekao da ne veruje da će specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari, kako je ranije najavljivano, Savetu bezbednosti dati ozbiljnije preporuke za konačan status Kosova.

"Te preporuke bi sada verovatno bile mrtvo slovo na papiru, bez dogovora s Rusijom i Kinom. Običaj je u diplomatskim krugovima i u toj vrsti odlučivanja da, ako se stvar ne pripremi, onda se i ne iznosi. To će, u stvari, biti blagi nagoveštaj njegove idealne želje da se to završi za vreme njegovog mandata, ali sam siguran da mu se ta želja neće ostvariti", rekao je Samardžić za B92.

Kontakt-grupa i novi šef UNMIK-a su, međutim, juče rekli da rešenje konačnog statusa iščekuju do kraja godine.

Čurkin: Na Kosovu nisu ispunjeni standardi

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin izjavio je pred Savetom bezbednosti UN da na Kosovu nisu ispunjeni standardi koje je postavila medjunarodna zajednica i da bi bilo kontraproduktivno postavljati vremenske okvire za odredjivanje budućeg statusa pokrajine.

Jasno je da će za optimalno rešenje biti potrebno vreme i da je zato kontraproduktivno postavljati vremenske okvire, rekao je Čurkin u diskusiji na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

Čurkin, nekadašnji specijalni izaslanik Rusije za bivšu Jugoslaviju, istakao je da je pitanje Kosova od prioritetnog značaja za Rusiju.

Odluka o budućnosti Kosova će, kako je istakao, biti univerzalna tako da se rešenje mora postići kroz pregovore, a ne doneti jednostrano što bi bio negativan presedan.

Čurkin smatra da je prerano govoriti o konačnom statusu Kosova, s obzirom da nema značajnog napretka u ispunjavanju standarda, ukazujući da je posebnu pažnju potrebno posvetiti zaštiti manjina.

Šta kažu u Prištini

Stav Skupštine Srbije da u novom ustavu Srbije Kosovo treba da bude definisano kao deo Srbije, nije izazvao reagovanja albanskih zvaničnika u Prištini.

Kosovski pregovarački tim je počeo pripreme za novu rundu pregovora, zakazanu za 15. septembar. Portparol tima Skender Hiseni izjavio je da tim ocenjuje da je za neuspeh poslednje runde pregovora kriva srpska strana.

"Beograd traži status zaštićene zone za Gazimestan, iako ta zona obuhvata 200 do 300 albanskih domaćinstava. To je besmislica, i naša delegacija je to već predočila u Beču", rekao je Hiseni.

Prištinski mediji detaljno su preneli izlaganje premijera Vojislava Koštunice, ali se gotovo niko od kosovskih zvaničnika nije osvrnuo na to izlaganje, iako bi donošenje novog ustava Srbije, u kom bi Kosovo zadržalo dosadašnji status, obesmislilo, a možda i paralisalo ionako blede bečke pregovore.

Portparol pregovaračke ekipe Kosova Skender Hiseni ocenio je da je neozbiljna najava Beograda da će u novom ustavu Kosovo biti definisano kao deo Srbije.

Kosovo je, prema rečima Hisenija, ušlo u fazu kada nikakve rezolucije Srbije ne mogu ništa promeniti jer je proces rešavanja statusa Kosova "krenuo putem bez povratka".

Prištinski pregovarački tim je istovremeno optužio Beograd da ometa proces pregovora o statusu.

U vezi s budućim kosovskim statusom i sudbinom bečkih pregovora, u kosovskim političkim krugovima centralna tema je izjava predsednika Rusije Vladimira Putina da bi ta zemlja u Savetu bezbednosti mogla uložiti veto.

Mediji u Prištini navode da je reč o do sada najotvorenijoj pretnji Rusije. Prištinski pregovarački tim veruje da se Rusija svojim stavom ipak neće izdvojiti iz Kontakt-grupe.

Di Karlo i Lene: Status do kraja godine

Zamenica pomoćnika državne sekretarke SAD Rozmari di Karlo i specijalni izaslanik Evropske unije za status Kosova Štefan Lene potvrdili su danas u Prištini da će status Kosova biti rešen do kraja godine, na osnovu principa Konakt-grupe. Oni su se sastali s predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i prištinskom pregovaračkom ekipom.

"Ponoviću samo ono što smo već ranije rekli, a rekli smo da treba preduzeti svaki napor da se postignu dogovorena solucija i dogovoreno rešenje do kraja godine", rekla je Rozmari di Karlo posle sastanka i dodala da je od strana u pregovorima tražila veću fleksibilnost i da će međunarodna zajednica ostati i civilno i vojno prisutna na Kosovu i posle rešavanja statusa.

Štefan Lene je rekao da su evropske institucije zainteresovane da u dostizanju standarda demokratskog društva na Kosovu bude postignuto što više. "Napredak ostvaren proteklih nedelja obećava, ali treba učiniti mnogo na približavanju manjina. U fazi smo kada su razgovori o statusu intenzivni i interesantni", rekao je Lene.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da će proces utvrđivanja statusa biti okončan nezavisnošću Kosova i međunarodnim priznanjem nezavisnosti, jer je to interes svih građana Kosova

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: