CARINSKI PUNKTOVI NA GRANICI SA KOSOVOM I CRNOM GOROM

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.02.2001.

20:07

Default images
Tacno u ponoc, na administrativnoj granici Srbije sa Kosovom i Crnom Gorom poceli su sa radom punktovi Savezne uprave carina, koji, kako je saopsteno, treba da sprece evidentne probleme u prometu roba preko ovih granica. Savetnik ministra unutrasnjih poslova Goran Vesic rekao je da je sustina carinskih punktova kontrole robe koja ulazi u Srbiju. “Mi zbog nedefinisanog statusa sa Kosovom i Crnom Gorom nemamo nikakav uvid koliko robe ulazi u Srbiju. Mnogo je robe na koje se ne placaju porezi i druge drzavne dazbine i one ulaze u Srbiju upravo preko Kosova i Crne Gore, rekao je Vesic i objasnio da su ti punktovi cisto carinski. "Na njima ce biti utvrdjivano odakle dolazi roba, da li je placena carina. Carina ce biti naplacivana veoma brzo i onda ce roba bez ikakvih problema moci da udje u Srbiju. To je sustina ove odluke. Nemamo nameru da sprecavamo da roba regularno odlazi is Srbije u Crnu Goru, kao ni iz Crne Gore u Srbiju, jer smo mi liberalizovali carinske propise. Znaci, nas cilj je samo u tome da sve sto udje u Srbiju ima naplacene carinske dazbine inista vise", rekao je Vesic.

Podgoricki ekonomista Nebojsa Medojevic izjavio je za Radio B92 da je postavljanje carinskih punktova na granici Srbije i Crne Gore mera koja ce doprineti legalizovanju i vracanju robno-novcanog prometa dve Republike u legalne tokove. “Treba da se navikavamo na odnose izmedju dve drzave koji su bazirani na cistoj racunici i ekonomskim interesima koji nisu optereceni politikanstvom i manipulacijama”, ocenjuje Medojevic. "Ja se nadam da ce konacno i ljudi u Srbiji shvatiti da je krajnje neracionalno imati dve vlade u Beogradu i praviti ovakve vratolomije i kombinacije. Konacno, vlada u Srbiji treba da se ponasa po principu - ljubav za ljubav, a sir za pare. Sva roba koja dolazi iz Crne Gore, a koja nije ocarinjena i za koju pare nisu legle u budzet u Beogradu, treba da bude ocarinjena. Za onu robu koja se proizvodi u Crnoj Gori placace se razlika u porezima, kao sto se i do sada placala i mislim da ce biti legalizovan promet i da na tim prelazima vise nece biti toliko korupcije i podmicivanja, kao sto je to bilo do sada", rekao je Medojevic za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: