Četvrtak, 06.04.2006.

07:25

Merkator: Dogovor?

Većina dnevnih listova nastavlja da se bavi berzanskim izveštajima i medijskim nagađanjima u vezi s Merkatorom.

Izvor: B92

Default images

Pomenuta tema poslednjih dana zaokuplja pažnju javnosti i ekonomsko-političke elite Slovenije i Srbije, a dodatnu pometnju u tu priču uneo je treći igrač, britanski fond Altima partners, koji je objavio želju da kupi 24,99 odsto deonica Merkatora, za 170 evra po deonici.

Taj poziv nije javna ponuda po Zakonu o preuzimanju, a tom ponudom ukupna vrednost Merkatora podignuta je na više od 620 miliona evra. Blic piše da akcije Merkatora nastavljaju da rastu i posle najave da su za njih zainteresovani srpski biznismeni Miroslav Mišković i Milan Beko. List navodi kako se pretpostavlja da Altima kupuje akcije slovenačke firme upravo za pomenutu dvojicu, ali da tu tvrdnju do sada niko nije zvanično potvrdio, ali ni naročito demantovao.

List piše i da je za juče najavljen sastanak predstavnika većinskih vlasnika Merkatora, kompanija Istrabenc i Pivovarna Laško, i Miškovića i Beka, odložen zbog, kako je javio slovenački državni radio, želje slovenačkih privrednika da pre sastanka još jednom razmisle o celoj situaciji.

Slovenački mediji, prenosi isti list, posebno su se bavili nagađanjima o ulozi bivšeg prvog čoveka Merkatora Zorana Jankovića, koji je, kako se tvrdi, u poslednje vreme viđen u pratnji predsednika uprave Ilirike, ovlašćenog brokera fonda Altima. Budući da se njegova imovina procenjuje na svega osam miliona evra, isključuje se mogućnost da je Janković solo-igrač iz pozadine. Slovenački mediji ne mogu da se opredele da li je on oficir za vezu Britanaca ili tajno oružje Miškovića i Beka.

U izjavi koju su preneli slovenački mediji, Janković tvrdi da Altima upravlja britanskim kapitalom i da nema nikakve veze s Miškovićem i Bekom, a direktor pravno-poslovnog sektora berzanske kuće Ilirika Rok Rozman tvrdi da su priče o srpskom kapitalu u Altimi nagađanja. Međutim, finansijski stručnjak iz Londona koji je želeo da ostane anoniman rekao je ljubljanskom Dnevniku da Altima kupuje Merkatorove deonice jer očekuje da postoje strateški kupci koji će na kraju na berzi za Merkator platiti više. "Uskoro ć se pokazati da li su ti kupci iz Srbije", rekao je on.

Skok

U brokerskoj kući Ilirika investments, koja zastupa fond Altima, za Danas su demantovali da Mišković i Beko, skriveni iza stranih fondova, kupuju akcije Merkatora na berzi, rekavši da je Altima samo uputila Pismo o namerama da otkupi akcije Merkatora, ali ne i javnu ponudu za preuzimanje. Sagovornik lista iz Ilirike potvrdio je da je juče vrednost akcija Merkatora i dalje rasla, tako da se cena akcije kretala u rasponu 40.000 do 42.000 tolara, što je u odnosu na prethodni dan, kada je akcija vredela 39.500 tolara, ili 164 evra, skok od 4,6 odsto. Po toj ceni juče je prodato oko 9.700 akcija.

Preigravanje, lamentiranje i proveravanje

Izvori Večernjih novosti tvrde da je ulazak Milana Beka i Miroslava Miškovića u Merkator izvesna stvar, a da je dilema samo to na koji će način biti zatvorena ta transakcija, za koliko vremena i uz koliko potresa na, pre svega, slovenačkoj političkoj sceni. List u tekstu pod naslovom "Burazeri i u Deželi" prenosi da, prema izvorima lista, potres u slovenačkoj državi nije nastao zato što je reč o srpskim privrednicima, već zato što se Igor Bavčar, čelnik Istrabenca i prijatelj premijera Slovenije Janeza Janše iz omladinskih dana, preigrao. U ambiciji da nadmudri i slovenačku javnost i svoje partnere, Bavčar je, ničim izazvan, otkrio da i u deželi ima, kako se navodi, burazerske privatizacije.

Večernje novosti, uz pozivanje na izvore u upućenim beogradskim krugovima, pišu da je od Beka, kada je pre oko godinu dana Merkator zapao u finansijske probleme, tražena finansijska pomoć. Zauzvrat je trebalo da u kupovinu državnog paketa u Merkatoru ravnopravno, s po tri trećine, uđu Beko, Bavčar i Boris Šrot, čelnik Pivovarne Laško. Prodaja državnog paketa, koja je ubrzo usledila, išla je mimo ikakvog javnog nadmetanja, ali umesto na tri dela, akcije su podeljene na dva, između Bavčara i Šrota. Prošle nedelje, kada je Beko, posle strpljivog čekanja, toj dvojici poslao upozorenje da će početi da kupuje akcije Merkatora, u Sloveniji je krenulo patriotsko lamentiranje, imputacije o problematičnom srpsko-ruskom kapitalu, ali je Bavčarova strategija proizvela suprotan efekat, pa je u javnost isplivala činjenica da je državni paket akcija dobio mimo tendera, da je akciju plaćao oko 150 evra, a da je ona na tržištu sada, kada je zavesa razmaknuta, dostigla cenu od 170 evra, piše list.

Isti list piše i da Evropska komisija već nekoliko meseci proučava ispravnost prodaje dela akcija Merkatora Pivovarni Laško i Istrabencu, zbog sumnje da su prekršili pravila EU, koja ne dozvoljavaju direktnu državnu pomoć preduzećima.

Šta kažu građani Slovenije

Nagađanja o preuzimanju Merkatora i dalje su prva vest svih slovenačkih medija, od kojih su neki na tu temu napravili i ankete na svojim portalima.

TV POP je na svom portalu 24ur.com postavila pitanje "Da li ste za prodaju Merkatora srpskim vlasnicima?". Odgovori su sledeći:

1. Ne, neka Merkator ostane slovenački: 64 odsto
2. Da, svejedno mi je ko je vlasnik: 18 odsto
3. Ako već moraju da prodaju, neka nađu nekog u EU: 12 odsto
4. Ne znam, ne zanima me: 4 odsto  

List Finance je u svojoj anketi postavio pitanje "Da li biste prodali Merkatorove deonice za 170 evra?". Deonice bi prodalo 36 odsto učesnika ankete, a 63 odsto ne bi.

"Govori se..."

Glavna vest i tema svih slovenačkih medija je i dalje "slučaj Merkator". Sve je više članaka i rečenica u njima koji počinju sa "šire se priče", "govori se" ili "poslednji tračevi". Priča se uglavnom zadržava na mogućim scenarijima o tome ko stoji iza londonskog fonda Altima partners i mogućim posledicama takvih scenarija. U nagađanjima su i dalje svi mogući učesnici,a to su Miroslav Mišković, Milan Beko, Istrabenc, Pivovarna Laško i Zoran Janković, smenjen predsednik Uprave Merkatora.

Najzanimljiviji članak objavile su slovenačke Finance, pod naslovom "Nacionalni interes nas bije po glavi", u kom prvi čovek trgovinskog lanca Špar Slovenija Igor Mervič izjavljuje da je za celu situaciju kriv loš rad slovenačkog Ureda za zaštitu konkurencije. "Onima koji su izmislili pojam nacionalnog interesa nije smetalo kada je UVK dozvolio nastanak monopola. Sada se nacionalni interes sveti, kada monopol prodaju strancima", kaže Mervič i dodaje da promene vlasnika Merkatora mogu da pogode dobavljače. Mervič smatra da je za Merkatorov veliki uticaj na dobavljače isto tako kriv UVK, koji je zbog zaštite nacionalnih interesa stvorio veliki Merkator, koji na slovenačkom tržištu ima više od 45 odsto tržišnog dela, na štetu potrošača. "Novi vlasnik u najvećem trgovcu, koji određuje uslove slovenačkim dobavljačima, može situaciju u slovenačkoj privredi okrenuti naglavce", upozorava Mervič.

Tim povodom je ministar privrede, pri čijem ministarstvu i radi UVK, kaže da to što je Merkator velik još nije zabranjeno, ali da je zabranjeno da svoj položaj iskorišćava na tržištu. Ministar i sam kaže da bi prvi čovek UVK Andrej Plahutnik mogao svoj posao da obavlja bolje i ažurnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: