Štampa: Hapšenje do ponedeljka

Štampa se i danas bavi nagađanjima oko hapšenja Ratka Mladića.

Izvor: B92, FoNet

Subota, 25.02.2006.

10:16

Default images

List Blic navodi reči svog izvora, koji tvrdi da se traži tehnika hapšenja i izručenja Mladića, jer niko neće da Mladić bude zvanično uhapšen na njihovoj teritoriji. Izvor lista navodi da je Mladić u kućnom pritvoru i da se njegovo izručenje ili predaja očekuju 27. ili 28. februara. Blic prenosi i pisanje sarajevskog Oslobođenja, po kome su policijski zvaničnici Srbije i Republike Srpske u poslednja dva dana obilazili Mladićevu rodbinu po Srbiji, sa kojima se dogovaraju detalji predaje.

Pozivajući se na sopstvene izvore, list Danas tvrdi da će se Mladić naći u Hagu tokom vikenda, a najkasnije u ponedeljak, i da će se on dobrovoljno predati. Drugi izvor lista tvrdi da je Mladić imao tri grupe pomoćnika, 7 do 8 ljudi, a da je komunikacija sa jatacima prekinuta poslednjih dana i da je Mladić "pod kontrolom".

List Glas uradio je anketu sa stanovnicima Belih Voda, mesta koje se pominje kao jedna od lokacija na kojima se skrivao Ratko Mladić.

Politika navodi da neće biti suspenzije pregovora sa EU zbog Mladića i prenosi izjavu Rasima Ljajića da nadležne službe nikada nisu bile posvećenije rešavanju problema "Mladić". Prenete su i izjave Vuka Draškovića da je 27. februar rok za izručenje, kao i Labusa, koji ne očekuje da se bilo šta desi do ponedeljka. Pod naslovom "Zašto će Mladić uskoro biti u Hagu?" britanski nedeljnik Ekonomist podseća čitaoce da je bivši general Vojske RS trenutno jedan od najtraženijih ljudi u Evropi. Srbija je vremenom, kako se čini, postala talac sopstvenog haškog begunca, ocenjuje list i pita se da li možda vlada premijera Koštunice pokušava da najavama hapšenja Mladića u poslednjem trenutku stekne "prijatelje" u međunarodnoj zajednici, kako bi ojačala svoju poziciju u pregovorima o konačnom statusu Kosova, prenosi BBC.

Ekonomist napominje i da je, kako se čini, i sam premijer Koštunica na ivici strpljenja i da postoji mogućnost da će Vlada Srbije inscenirati hapšenje Mladića negde u Bosni kako bi, između ostalog, sa sebe skinula odgovornost za njegovo izručenje Tribunalu. Kako tvrde pojedini izvori Ekonomista, bivši general u poslednje vreme odbija saradnju sa srpskom vladom, čime direktno izaziva vlasti da ga uhapse i izruče Hagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: