Utorak, 10.01.2006.

11:24

Bajramska molitva

Bajramska molitva, Bajram-namaz, obavljena je jutros ispred beogradske Bajrakli-džamije u prisustvu više stotina vernika.

Izvor: Beta

Default images

Bajram-namaz se obavlja prvog dana praznika Kurban-bajram, Dana žrtve, koji se slavi četiri dana. Vernicima se posle molitve obratio Muhamed Jusufspahić i poručio im da nema drugog Boga osim jednog jedinog, Alaha, koji je bez premca, a da je Muhamed čovek odan Bogu i poslanik Božji koji treba da bude primer svima koji su svesni da će jednog dana stati pred Boga i odgovarati.

Vernicima je praznik čestitao i beogradski muftija Hamdija Jusufspahić.

Šta je kurban

Molitva muslimana na Arafatu (FoNet)
Kurban-bajram se naziva i hadžijski zato što se tog dana završava glavno godišnje hodočašće u Meki. Hadž je jedna od pet glavnih verskih obaveza za punoletne islamske vernike ako su u mogućnosti da finansiraju troškove hodočašća, a da ne dovedu u pitanje opstanak i normalan život svoje porodice.

Praznik se zove Kurban-bajram zato što se na ovaj dan prinosi žrtva, kurban, odnosno ovca ili goveče, što znači približavanje Bogu kroz približavanje ljudima. Prinošenje žrtve značajan je deo hadža. Taj obred vrše svi oni koji za to imaju mogućnosti, a običaj je da se meso kurbana deli sirotinji, komšijama i rodbini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: