Kandić: Ima pregovora s Mladićem

Nataša Kandić kaže da se vode pregovori o predaji haškog optuženika, bivšeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića.

Izvor: B92, Beta

Petak, 22.07.2005.

09:18

Default images

Direktorka Fonda za humanitarno pravo je, gostujući na BK televiziji, rekla da je u prilici da čuje i da zna da se vode razgovori oko toga direktno s vladom ili postoji neko koga je Vlada ovlastila da pregovara sa grupama koje se nalaze oko Mladića. Međutim, dodala je ona, pitanje je da li odluka ide u pravcu da Mladić potpuno nestane ili u pravcu toga da on dobije novac.

Ona veruje da grupe oko Mladića "računaju na pet miliona dolara nagrade, koje je američka vlada odvojila za informacije o Mladiću i Radovanu Karadžiću, i da se sada postavljaju uslovi gde će Mladić izdržavati kaznu zatvora.

Kandićeva je rekla da ne veruje nikome iz ove vlasti ko kaže da ne zna gde su Mladić i Karadžić: "Mislim da je situacija takva da vlast može od ujutru do uveče da ponavlja da nema informacija gde se nalaze Mladić i Karadžić, ali je pitanje ko će tome da poveruje. Toliko je pokazano - da kada su tvrdili da ne znaju, on (Mladić) je bio tu negde pored, gde ga je bilo lako videti."

Nataša Kandić veruje da je i predsednik Srbije Boris Tadić, dok je bio ministar odbrane Srbije i Crne Gore, znao gde je Mladić: "Mislim da je Tadić bio u nekim situacijama da ne izgovara ono što je znao. Verujem da je čak i on znao gde je Mladić i pod čijom je zaštitom. Ne verujem ni da nije znao pokojni premijer Zoran Đinđić. Svi su oni imali neke informacije gde se nalazi Mladić."

Slučaj "Antin" postoji

Nataša Kandić je ponovila da postoje izvori koji govore da je zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić "lično" primoravao hrvatske civile u selu Antin "da čiste minska polja".

"Ja sam, posle svoje prve izjave, iznela i dodatne podatke iz nekoliko nezavisnih izvora, ja raspolažem tim podacima, koji govore o njegovoj umešanosti u zločine nad civilima u Antinu", rekla je ona i dodala da je jedan od izvora dokaza "preživela žrtva", koja prepoznaje da je Nikolić bio u hrvatskom selu Antin, a da "neki govore da je lično on primoravao hrvatske civile da čiste minska polja". Kandićeva je rekla da postoje svedoci koji potvrđuju ranije iznete opise događaja u Antinu, ali da niko nije rekao ono što je tvrdila SRS - da je Nikolić bio humanitarac ili štapski oficir i da je došao samo u posetu i da je bio dobrovoljac. Ona je istakla i da je otvorena istraga povodom slučaja "Antin" i da se "zločin dogodio i u to vreme se tamo nalazi Tomislav Nikolić".

Podsetimo, Nataša Kandić je sredinom juna rekla za B92 da postoje podaci o tome da je Nikolić "itekako bio u situacijama sa oružjem i da su neki civili u Antinu stradali od njegove ruke", i dodala da će "čim bude sasvim sigurna da je sve provereno, izaći u javnost". Nakon toga, Tomislav Nikolić je tužio Natašu Kandić zbog te izjave.

Artman: Mladić je u Srbiji

Portparol Tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman kaže da je Ratko Mladić u Srbiji i da je zbog toga neprihvatljivo da još nije uhapšen.

"Znamo da je Ratko Mladić u Srbiji i zbog toga je neprihvatljivo da još nije uhapšen. Poteškoće su institucije. I glavna tužiteljica Karla del Ponte je u govoru pred Savetom bezbednosti UN istakla da politika dobrovoljnih predaja ima granice. Sada je činjenica da dobrovoljnih predaja više nema" rekla je Artman za list "Danas".

Beznačajno

Reagujući na navode direktorke FHP-a Nataše Kandić, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije u republičkoj Skupštini, Miloš Aligrudić, rekao je da država nema saznanja gde se nalazi bivši komandant vojske bosanskih Srba Ratko Mladić i da ne želi da komentariše izjave Kandićeve, jer su one beznačajne, "kao što je i ona beznačajna".

Prema rečima Aligrudića, u izjavi portparola Tužilaštva Haškog suda Florans Artman da se Mladić nalazi u Srbiji prisutno je isto što se čulo u više navrata od glavnog tužioca tribunala Karle del Ponte. "To je polemika koja se jako dugo vodi i mi smo uvek kao država ukazivali i skretali pažnju da ako neko ima saznanja i dokaze gde se nalaze neki od haških optuženika da bi bilo jako dobro da te dokaze prezentuje državnim organima Srbije, da bi oni mogli da reaguju", izjavio je Aligrudić, prenosi FoNet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: