Potpisana promena Ustavne povelje

Najviši zvaničnici Srbije, Crne Gore i državne zajednice potpisali su u četvrtak Sporazum o promeni Ustavne povelje.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.04.2005.

08:10

Default images

Tome su stvoreni preduslovi za rešavanje problema legitimiteta sadašnjeg saziva parlamenta državne zajednice kome je mandat istekao. Sporazum su potpisali predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, premijeri Srbije Vojislav Koštunica i Crne Gore Milo Đukanović, predsednici Srbije Boris Tadić i Crne Gore Filip Vujanović, kao i visoki predstavnik EU Havijer Solana, koji je doputovao u Beograd.

Havijer Solana je svojevremeno bio i jedan od potpisnika Beogradskog sporazuma na osnovu koga su preuređeni odnosi Srbije i Crne Gore.

Neposredni izbori za Skupštinu Srbije i Crne Gore biće održani odvojeno u obe države-članice i to onda kada se održe izbori za republičke parlamente, navodi se u predlogu Sporazuma o izmeni Ustavne povelje SCG, koja je više puta bila prekršena od kada je usvojena 2003.

Dogovoreno je da do tada mandati sadašnjih poslanika budu produženi, kako bi Skupština imala legitimitet. U tekstu se navodi da i "regulativa o mogućem referendumu mora biti zasnovana na međunarodno priznatim demokratskim standardima i da država-članica koja organizuje referendum treba da na poštovanju tih standarda sarađuje sa Evropskom unijom".

"Nastaviće se i rad na ispunjenju uslova za dalje napredovanje u evropskim integracijama, uključujući i punu saradnju sa Haškim tribunalom. Zajedno će raditi na ostvarivanju napretka u procesu stabilizacije i pridruživanja Uniji, u skladu sa pristupom dvostrukog koloseka, dogovorenim sa EU", navodi se u tekstu. Sporazum je zasnovan na političkom dogovoru i obavezuje potpisnike da nastave da ispunjavaju obaveze iz Ustavne povelje.

Ostaje još Hag

Solana i Marović su ocenili da je potpisivanje tog sporazuma važan korak za nastavak integracija SCG u EU, ali su podsetili i na međunarodne obaveze državne zajednice, pre svega prema Haškom tribunalu, i rekli da se nadaju da će ih SCG ispuniti. "Nadam se da ćemo sa današnjim potpisivanjem moći da počnemo proces koji počinje sa odobrenjem Studije o izvodljivosti, a zatim i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i na kraju dalje putem u EU", rekao je Solana na konferenciji za novinare nakon potpisivanja sporazuma.

"Danas smo potpisali politički sporazum kojim smo stvorili uslove da, kroz Ustavnom poveljom predviđenu proceduru, izvršimo određene dopune i promene na Ustvanoj povelji kako bi se rešio problem legitimiteta parlamenta državne zajednice i na taj način stvorile pretpostavke za njegov puni i efikasni rad", rekao je Marović.

Visoki predstavnik EU je podsetio da su u proteklom periodu na putu SCG u EU često morale da se rešavaju brojne teškoće, uključujući uvođenje dvostrukog koloseka, i izrazio nadu da je danas prevaziđen i poslednji problem u funkcionisanju državne zajednice.

Marović je ocenio da je u proteklom periodu saradnja s Haškim tribunalom bila vrlo uspešna i izrazio nadu da će i ubuduće biti nastavljena "sa istim čvrstim opredeljenjm". "Znate koliko značaj tome daju EU i međunarodna zajednica", rekao je visoki predstavnik EU.

Marović je naglasio da se sa današnjim potpisivanjem sporazuma ne završava put državne zajednice u EU niti njene obaveze prema Evropi, već da Beograd tek treba da u narednim danima pokaže "punu efikasnost" kako bi SCG dobila pozitivnu Studiju o izvodljivosti.

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocenio je da usaglašeni tekst izmene Ustavne povelje predstavlja "racionalno rešenje" i ocenio da politički napori sada mogu biti usmereni na proces evropskih integracija. Kako je prenela Televizija Crne Gore, Đukanović je rekao da "nije bilo ni neophodno" da Crna Gora, u vezi sa izmenom Ustavne povelje, čini bilo kakve ustupke.

Prema njegovim rečima, u novom tekstu je samo "ponovljeno ono što je sadržano u članu 60. Ustavne povelje", a njime je, kako je rekao, utvrđena obaveza da se u opredeljivanju državnog statusa poštuju međunarodni standardi.

Predsednik Vlade Vojislav Koštunica "istakao je lični doprinos" Havijera Solane u rešavanju zastoja u funkcionisanju državne zajednice. Premijer je izrazio uverenje da će se obostrana saradnja sa Haškim tribunalom uspešno nastaviti.

OEBS pozdravlja promenu

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji i Crnoj Gori Mauricio Masari pozdravio je dogovor vlasti Podgorice i Beograda.

Masari je rekao, pred stalnom Skupštinom OEBS u Beču, da je pitanje državnog statusa polarizovalo crnogorsku političku elitu i društvo u celini, napominjući da odluka o budućnosti SCG zavisi od potpisnika Beogradskog sporazuma, a da OEBS zanima poštovanje procedura kojima se donose odluke.

Reakcije parlamentarnih stranaka

Socijalistička partija Srbije podržava sporazum o izmeni Ustavne povelje ukoliko će on omogućiti opstanak državne zajednice, izjavio je visoki funkcioner SPS-a Ivica Dačić.

"SPS nije podržala usvajanje Ustavne povelje i nije glasala, ali se zalažemo za opstanak državne zajednice i, ukoliko ovakve promene imaju takav cilj, da omoguće opstanak i ovakvog oblika zajedništva, onda je to za nas prihvatljivo", rekao je Dačić agenciji Beta. Dačić je ponovio i da se SPS protivi posredovanju Evropske unije u vezi sa rešavanjem problema funkcionisanja državne zajednice, jer smatra da je to pitanje trebalo rešiti na unutrašnjem planu.

Predsednik Narodne stranke Dragan Šoć najavio je da će poslanici te opozicione crnogorske stranke podržati izmenu Ustavne povelje, iako su, kako je naveo, dovedeni pred svršen čin.

"Ako je dogovor postignut u trouglu Podgorica-Beograd-Brisel, mi nemamo razloga da ga ne podržimo", rekao je Šoć agenciji Beta i istovremeno ocenio da je tim sporazumom verifikovano pravo Evropske unije da odlučuje o referendumu o državnom statusu Crne Gore. "Izmenom povelje je praktično uspostavljeno pravo Brisela da diktira šta su to međunarodni standardi za održavanje referenduma", rekao je Šoć.

U vladajućoj crnogorskoj Socijaldemokratskoj partiji i opozicionoj Socijalističkoj narodnoj partiji agenciji Beta je rečeno da će se te dve stranke u petak oglasiti o izmeni Ustavne povelje, nakon što se upoznaju sa potpisanim sporazumom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: