Evroskeptici i ratni zločini

"Amnesti internešenel" ocenjuje da odlaganje početka pregovora sa EU Hrvatskoj šalje poruku da ratni zločini moraju biti kažnjeni.

Izvor: B92, Beta

Petak, 18.03.2005.

13:30

Default images

"Hrvatske vlasti moraju u potpunosti i bezuslovno sarađivati s Tribunalom. One moraju uhapsiti i prebaciti u pritvor Tribunala bivšeg generala Hrvatske vojske Anta Gotovinu, optužen za zločine protiv čovečnosti i ratne zlocicne 1995.", izjavio je stručnjak AI u Hrvatskoj Omer Fišer.

Zadatak bavljenja pitanjem odsustva kažnjavanja za ratne zločine ne sme biti prepušten samo Tribunalu, rekao je Fišer. "Hrvatske vlasti moraju sprovesti podrobne i nepristrasne istrage o svim takvim zločinima koji sežu unazad do početka oružanog sukoba, 1991. Propuštanje hrvatskih vlasti da se pozabave nasleđem koje je rat ostavio u sferi ljudskih prava je ozbiljna prepreku za puno ostvarenje načela vladavine prava i ozbiljno podriva proces posleratnog pomirenja", kaže on.

Odluka iz Brisela ojačala evroskeptike

Posle odluke Brisela da odloži početak pregovora sa Zagrebom u Hrvatskoj se ponovo pojavljuju plakati s likom odbeglog haškog optuženika Anta Gotovine, podrška ulasku u EU opada, povećava se broj evroskeptika, a mali procenat građana veruje da Gotovinu treba izručiti Haškom sudu, pokazuje anketa koju je objavio "Večernji list".

Prema rezultatima te ankete, odluka Brisela smanjila je podršku građana ulasku u Evropsku uniju na 43,8 odsto, što je za 3,5 odsto manje nego prethodnog meseca. Tako se broj protivnika EU povećao za 1,7 odsto i sada je to stav oko 38 odsto građana. Međutim, anketa pokazuje da u isto vreme 60,7 odsto građana i dalje veruje da će Hrvatska 2009. postati punopravna članica EU. Prema tumačenju političkih analitičara, to je znak da Vlada i dalje ima dovoljno podrške za politiku približavanja EU.

List piše da gotovo polovina građana, oko 48,2 odsto, smatra da Gotovina ne treba da bude u Hagu. Svega 26,4 odsto njih veruje da bi Gotovina trebalo da se preda, a samo osam odsto učesnika ankete reklo je da vlasti treba da traže odbeglog generala i da ga izruče Haškom sudu. 

"Vlast će, da bi se izborila za pozitivnu ocenu o punoj saradnji s Hagom, morati još mnogo toga da objasni javnosti", piše list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: