Drašković u Briselu

U ponedeljak se u Briselu održava zasedanje ministara inostranih poslova Evropske unije.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 30.01.2005.

19:49

Default images

Glavne spoljnopolitičke teme će biti situacije u Iraku i Bliskom istoku, pomoć azijskim zemljama posle katastrofe izazvane cunamijem, kao i odnosi s Ukrajinom. Međutim, prema izvorima bliskim zvaničnicima Brisela, biće upućena i poruka zemljama zapadnog Balkana o neophodnosti pojačavanja napora da svi optuženici budu predati Haškom tribunalu.

Prema tim izvorima, šefovi diplomatija Evropske unije posebno će podržati korake koje je u decembru 2004. preduzeo međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini, Pedi Ešdaun, a očekuje se i da će ministri EU, takođe kao dobar korak, oceniti odluku generala Vladimira Lazarevića da primi optužnicu i ode u Hag. To bi, kako trvde neki izvori, moglo poboljšati odnose Srbije i Crne Gore i Tribunala, odnosno moglo bi pomoći raspravi šefa diplomatije SCG, Vuka Draškovića i čelnika EU, koji će se održati u utorak u Briselu, u okviru unapređenog političkog dijaloga SCG-EU.

Najavljeno je da će se Drašković sastati sa Žanom Aselbornomće šefom diplomatije Luksemburga, predsedavajućim EU-a, evropskim komesarom Olijem Renom i sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom, a teme tih razgovora će biti Studija izvodivosti za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju SCG i EU, saradnja s Haškim tribunalom i Kosovo, ali i odnos Beograda i Podgorice.

Naime, lideri EU smatraju da državna zajednica mora efikasno funkcionisati i da Beograd i Podgorica moraju iskoristiti date povoljne mogućnosti za pridruživanje uniji preko "dvostrukog koloseka" ekonomskog približavanja i reformi. Zbog toga će, kako se saznajue, diplomate pažljivo proučiti novi predlog o izborima za parlament SCG, koji je prošle nedelje Vlada Srbije uručila Solani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: