Nedelja, 10.10.2004.

22:58

Tadić: Poziv nije suprotan planu vlade

Izvor: B92

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić gostovao je u emisiji "Utisak nedelje" na TV B92.

On je izjavio da njegov poziv kosovskim Srbima da izađu na izbore nije u suprotnosti sa stavom premijera Vojslava Koštunice, niti sa planom Vlade Srbije za Kosovo. "Nije Koštunica pozvao na bojkot, nego je rekao da nema uslova da pozove Srbe na izbore. Na bojkot su pozvali neki drugi. Premijer po ustavu i zakonu ne može da zove na bojkot nekih izbora koji se održavaju u okviru naše zemlje", rekao je Tadić.

"Pozivom na izlazak na izbore uopšte se ne sahranjuje plan vlade Srbije. Taj plan je usvojila Skupština Srbije. I ja sam glasao za taj plan. To je polazna osnova za sve državne institucije i ja se ovim pozivom ustvari borim za taj plan", rekao je Tadić dodajući da razlika u mišljenjima nije razlog za politički rat između njega i Koštunice.

Tadić je rekao da je suštinska razlika između njegovog i Koštuničinog stava u tome treba li odmah tražiti uspostavljanje srpskih regiona na Kosovu, ili prvo treba formirati srpske opštine. "Ja mislim da prvo treba da uspostavimo opštine, a onda da povezujemo opštine u regione", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je istakao da veoma uvažava stav crkve po pitanju Kosova, ali da je pismo patrijarha Pavla upućeno njemu i Koštunici u kojem od njih traži da ne pozivaju Srbe na izbore bio samo jedan od argumenata koje je razmatrao tokom donošenja odluke. "Crkva nije sastavni deo države, ali je sastavni deo društva. Ona ima potpuno pravo da iznese svoje mišljenje. U pojedinim godinama je samo crkva na Kosovu opstajala i funkcionisala. Razumem crkvu kada hoće da kaže svoje mišljenje, ali crkva ne treba da bude uključena u politiku", rekao je predsednik Srbije navodeći da će ponovo razgovarati sa patrijarhom.

Tadić je rekao da će, ukoliko ni posle učešća Srba na izborima na Kosovu ne budu ispunjeni zahtevi za uspostavljanjem bezbednosti i normalnog života Srba na Kosovu, medjunarodnoj zajednici postaviti pitanje: "Šta ste vi uradili za ono što je i vaš princip? Šta ste uradili za uspostavljanje multietničnosti"? "Ja ću onda krenuti u novu diplomatsku i političku ofanzivu", poručio je predsednik Srbije.

Boris Tadić izjavio je večeras da četvoricu vojnih i policijskih generala, optuženih za ratne zločine na Kosovu, treba izručiti Haškom sudu, jer je to u skladu sa zakonskim odredbama da se moraju uhapsiti osobe za kojima je raspisana međunarodna poternica. Tadić je rekao da izručenje tribunalu bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojše Pavkovića, nekadašanjeg komandanta Prištinskog korpusa Vladimira Lazarevića i policijskih generala Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića ne bi ugrozilo bezbednost države.

Govoreći o četvorici generala, Tadić je izjavio: "Ukoliko smo na državnoj funkciji, obavezni smo da poštujemo državni interes, a ne privatni". Ako ne sarađujemo sa Haškim sudom, nemamo kapacitete da se borimo za Kosovo. Niko nas neće podržati u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Jer, članice Saveta bezbednosti UN su se obavezale da nam neće pomogati ako ne sarađujemo sa tribunalom, rekao je Tadić. On je ocenio da od izveštaja Haškog suda Savetu bezbednosti UN "zavisi sudbina ovog naroda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: