Izveštaj SCG Komitetu UN

Izvor: B92

Nedelja, 18.07.2004.

19:34

Default images
Srbija i Crna Gora će u ponedeljak i utorak predstaviti prvi izveštaj Komitetu UN za ljudska prava u Ženevi.

 Nakon toga, Komitet će razmotriti da li se i koliko u SCG poštuju obaveze preuzete Paktom o građanskim i političkim pravima. Komitet Ujedinjenih nacija za ljudska prava, koji radi od 1978, stara se da države potpisnice poštuju i sprovode prava svojih građana garantovana Paktom o građanskim i političkim pravima.

Prilikom razmatranja izveštaja SCG, četrnaestočlana državna delegacija koju predvodi pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Jelena Marković mogla bi biti suočena sa nizom teških pitanja. Očekuje se da članovi Komiteta zatraže dodatna objašnjenja o saradnji sa Tribunalom u Hagu, o suđenjima za ratne zločine pred domaćim sudovima i o tome koje su mere preduzete da se uspostavi nezavisno sudstvo.

Takođe se očekuje da zatraže objašnjenja o akcijama preduzetim tokom borbe protiv organizovanog kriminala u Srbiji, odnosno operacije "Sablja", naročito o navodnim mučenjima uhapšenih i pritvorenih tokom isleđivanja.

Treba očekivati i pitanja o napretku u istrazi i sudskom postupku za ubistvo sedam stotina Albanaca sa Kosova čija su tela ekshumirana iz masovne grobnice u Batajnici.

Biće reči i o policijskoj brutalnosti prema pripadnicima romske manjine, o merama koje se preduzimaju da se zaštite žrtve trgovine ljudima, o porodičnom nasilju nad ženama, zastupljenosti etničkih manjina u skupštinama državne zajednice i njenih članica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: