U petak ipak rasprava o promenama u Savetu ministara

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2004.

11:21

Default images

Uprkos nagoveštajima da je postignut dogovor o izmenama u Savetu ministara, o čemu bi u petak trebalo da raspravljaju poslanici u Skupštini Srbije i Crne Gore, još uvek je neizvesna podrška crnogorskih stranaka kandidatima iz Srbije. Sporna je podrška Socijaldemokratske partije, koja je ponovo saopštila  da ostaje pri stavu da štiti crnogosrke interese. Iako je ranije navodjeno da je postignut sporazum da ta stranka podrži izbor Prvoslava Davinića za ministra odbrane i  Vuka Draškovića za šefa diplomatije iz vrha SDP-a stigli su demanti.

Prema odredbama Ustavne povelje, ova dva mesta ne mogu da pripadnu istoj članici državne zajednice, ali je crnogorska strana, u prethodnom sazivu Saveta ministara, pristala da odustane od ovog člana Povelje i oba resora prepusti Srbiji. U vladajućoj koaliciji Crne Gore ne postoji konsenzus o tome da li i ovog puta treba učiniti isto. Dok SDP sada traži doslednu primenu Ustavne povelje, koja predviđa da Crna Gora dobije ili resor odbrane ili resor inostranih poslova, DPS  je  odlučila da oba resora  ponovo prepusti Srbiji. O razlozima takve odluke za B92 govori portparol Predrag Sekulić: “Demokratska partija socijalista je i ovog puta izašla u susret zahtjevu vlasti u Srbiji, da oni popune oba ova resora. Naravno, to je u skladu sa duhom Beogradskog sporazuma i Ustavne povelje, gdje se ipak u prvi plan stavlja dogovor dviju vlada, a ne ono što je doslovno tumačenje Ustavne povelje. Mišljenja smo da na ovaj način nisu povređeni interesi Crne Gore”, kazao je Sekulić.

DPS je na sednici Predsedništva odredila kandidate za ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom i pomoćnika ministra spoljnih poslova čija će imena sopštiti predsednik državne zajednice Svetozar Marović na sednici u petak.

Da li će na toj sednici doći i do rekonstrukcije Saveta ministara još uvek je neizvesno. Naime, za izbor minsitara potrebni su glasovi većine iz obe države članice - 19 iz Crne Gore  i 46 iz Srbije. S obzirom da DPS ima 15 poslanika u Skupštini SCG, dopisnik B92 iz Podgorice Srdjan Janković prenosi,  kakav se ishod može očekiavti ukoliko SDP, koja ima 4 poslanika, ostane pri svom ranijem stavu i nepodrži izbor novih minstara. Pošto je SDP, manji partner u vladajućoj koaliciji, ostao pri stavu da se prilikom rekonstrukcije Saveta ministara mora poštovati član 35 Ustavne povelje, u kojem se navodi da na mesto šefa diplomatije i odbrane ne mogu biti kadrovi iz iste države članice, za sada je neizvesno ko će u parlamentu državne zajednice podržati predlog novog sastaava Saveta ministara. Opozicione stranke u Crnoj Gori su ranije najavile da neće podržati kršenje Ustavne povelje, a samo je poslanički klub Demokratske srpske stranke za sada saopštio da će podržati potencijalni predlog, da Vuk Drašković, lider SPO-a bude šef diplomatije, ali za sada nemaju stav da li će podržati i eventualni predlog da Prvoslav Davinić bude ministar odbrane. Ukoliko Socijaldemokratska partija ne podrži rekonstrukciju Saveta ministara, DPS-u, koji ima 15 poslanika, biće potrebno još četiri glasa iz opozicionih partija, da bi predlog bio usvojen.

S druge strane ministar finansija Mladjan Dinkić rekao je u izjavi za B92 da se prema njegovim saznanjima do petka ipak može postići dogovor sa crnogorskim strankama. Dinkić kaže da Srbija mora da zadrži mesto ministra odbrane i ministra inostranih poslova: “Srbija čini 95% teritorije i društvenog proizvoda ove državne zajednice i zaista neće dozvoliti, ako je G17 u pitanju, da bilo koje od ovih mesta pripadne Crnoj Gori. Manje je važno ko će biti na čelu ovih ministarstava. Za G17 plus je važno da oba ova ministarstva budu pod ingerencijom Srbije, jer Crna Gora ima svoje ministarstvo spoljnih poslova, Srbija ga nema, a što se tiče odbrane to je najveća stavka u budžetu Srbije”, kazao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: