VEDRIN: EU CE POMOCI CISCENJE DUNAVA

Izvor: B92

Utorak, 10.10.2000.

17:50

Default images
Francuski ministar inostranih poslova Iber Vedrin izjavio je da ce Evropska unija pomoci ciscenje Dunava i obnovu mostova porusenih tokom proslogodisnjih vazdusnih udara NATO-a na Jugoslaviju, javlja Beta. On je to rekao nakon sastanka sa predsednikom Jugoslavije Vojislavom Kostunicom u Beogradu.

Nakon konferencije za novinare u Palati federacije, u francuskoj rezidenciji Iber Vedrin je odrzao sastanak sa liderima Demokratske opozicije Srbije. Predsednik Gradjanskog Saveza Srbije Goran Svilanovic je Radiju B92 po izlasku iz ambasade o temi ovog susreta rekao da su imali priliku da se zahvale g. Vedrinu, jer su poslednjih dana dobili tako ozbiljne i blagonaklone signale da su osetili potrebu da mu svi kazu hvala. "U trenucima u kojima se postavljalo pitanje sta se dogadja sa procesom koji je zapoceo - one noci smo dobili jasan signal - da je poruceno da se ne pita Srbija nista drugo nego da se pomogne da se pomogne da Kostunica postane predsednik", kaze Svilanovic. On je dodao da su razgovorali i konkretno o prikljucivanju SRJ Savetu Evrope i o pomoci za kriticni period zime i o pomoci u ovom periodu tranzicije. "Mislim da je ovaj proces dobar i da ce omoguciti stabilizaciju i politickih i bezbednosnih prilika i da ce omoguciti stabilizaciju ekonomskih prilika u ovoj zemlji", ocenio je Svilanovic.

Pre nego sto je otisao na Kalemegdan, gde je obisao spomenik zahvalnosti Francuskoj, ministar Vedrin je u ekskluzivnoj izjavi za B92 – na pitanje da li je stekao utisak da su predsednik Kostunica i lideri DOS-a nacionalisti, u meri u kojoj bi to moglo da oteza dalju saradnju sa EU i susedima u regionu – odgovorio sledecim recima:

»Ne, nemam taj utisak. Mislim da su Kostunica i ostali medju odgovornima koje sam upoznao demokrate koji su pokazali da su veoma odlucni da brane interese Srbije, sa velikim ubedjenjem, puno elana, ali da istovremeno zele da prate evropske tokove i saradjuju sa Evropom. Krajem nedelje Kostunica ce prisustvovati samitu u Bijaricu. Postoji zelja za povezivanje sa citavim svetom i ja verujem u ovaj dinamican proces koji je u toku. Doslo je do evolucije u misljenju cak i kod srpskih demokrata, u mentalitetu... Mislim da je ovaj narod svojim demokratskim oslobadjanjem pokazao veliku hrabrost i da mu u narednom periodu treba ukazati veliko poverenje. Iako postoje teme kojima ne pristupamo na isti nacin, mogucnost neslaganja i odredjenih teskoca – jer, naravno, sve sto se desilo ne moze da nestane nekom carolijom – treba imati poverenja u demokratski proces koji je poceo", rekao je specijalno za B92 sef francuske diplomatije Iber Vedrin.

U toku dana predvidjen je dolazak i ministra inostranih poslova Rumunije, Petre Romana koji ce se takodje sastati sa predsednikom Kostunicom. Kako Radio B92 saznaje u sredu u Beograd stize koordinator Pakta za stabilnost jugoistocne Evrope, Bodo Hombah a u cetvrtak se ocekuje dolazak italijanskog premijera Djulijana Amata kao i ministra inostranih poslova Lamberta Dinija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: