Aristid preti da će tužiti SAD i Francusku zbog otmice

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2004.

08:49

Default images

Zbačeni predsednik haitija Žan Bertran Aristid namerava da tuži SAD i Francusku zbog otmice, izjavio je jedan njegov advokat. Aristid je već više puta optuživao SAD da su ga prisilile da ode u izbeglištvo posle pobune na Haitiju. Advokat Žilber Kolar izjavio je da će on i njegov američki kolega, u narednih nekoliko dana, podneti identične tužbe u Francuskoj i u SAD, a da se čeka na Aristidovo odobrenje. "Tužićemo francuskog ambasadora na Haitiju i vojne vlasti SAD koje su organizovale otmicu", rekao je Kolar za Rojters.

Vašington i Pariz odbacuju tvrdnje o otmici i navode da je on pristao da napusti Haiti i potpiše ostavku. Administracija SAD je savetovala Aristidu da ne dira u prošlost. Portparol Stejt depatmenta Ričard Baučer izjavio je da je Aristid doneo odluku da napusti položaj u ime interesa svoje zemlje i dodao da će se stvari na Haitiju ubuduće odvijati bez njega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: