Četvrtak, 12.02.2004.

10:42

Dimitrijević: Utisak je nepovoljan, biće još nepovoljniji

Izvor: B92

Default images

Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je u sredu da se Radovan Karadžić i Ratko Mladić nalaze u Beogradu. Vodeći svetski mediji i agencije posvetili su toj izjavi veliku pažnju, a reakcija domaćih zvaničnika bila je svedena na već poznate stavove. Premijer Srbije Zoran Živković rekao je da ona iste ili slične stvari govori već godinama, a da ne pruža nikakve dokaze, dok je lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica za RTS izjavio da saradnja s Hagom u ovom trenutku nije najbitnija. MUP Srbije se oglasio saopštenjem u kom se navodi da policija nema saznanja da su Karadžić i Mladić u Beogradu, a ministar Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić bio je nešto određeniji, rekavši za B92 da će, ako bude potvrđeno da se Mladić i Karadžić nalaze u Beogradu, morati da budu uhapšeni do 31. marta.

Vojin Dimitrijević, direktor Beogradskog centra za ljudska prava, izjavio je za B92 da mu je prva reakcija na tvrdnje Karle del Ponte bila pomisao da se ona neće smiriti dok u Srbiji na vlast ne dovede krajnju desnicu i da će tada biti ispunjeno njeno proročanstvo da je s ljudima u Srbiji nemoguće sarađivati. “Tačno je da u Srbiji ima intelektualaca koji su skupili prave ili pogrešne razloge protiv Tribunala i da ima ljudi koji ga ne vole i ona bi morala da shvati da se nijedno suđenje ne vodi u političkom vakuumu. Utisak je da je jedna jedina vlada koja je bila spremna na saradnju već od izručenja Miloševića stalno izložena pritiscima, a to ovde stvara otpor koji će rezultirati vladom koja uopšte neće hteti da sarađuje s Tribunalom. Tu ima i elemenata politike Tribunala jer tužilac bira kojim će redosledom optuživati ljude, sudije nad tim nemaju kontrolu. Posao predsednika suda je da optuži neku državu za nesaradnju, a ne posao tužioca. Sve to govorim kao čovek koji nema policijske podatke i govorim o utisku koji se stvara, koji je nepovoljan i biće sve nepovoljniji”, kaže Dimitrijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: