Strugar prebačen na VMA

Izvor: B92

Petak, 05.12.2003.

14:13

Default images

Haški tribunal uputio je zahtev Vladi Srbije i Crne Gore da obezbedi da penzionisani general JNA Pavle Strugar u petak bude prebačen u Hag. Tokom dana, međutim, u tajnosti je držan podatak gde se general Strugar zaista nalazi. Prema poslednjim informacijama Pavle Strugar je u ranim popodnevenim satima iz Podgorice prebačen na Vojno medicinsku akademiju u Beogradu. To je za Radio B92 potvrdio načelnik sektora za lečenje VMA Stevan Sikimić. "General Pavle Strugar je primljen na VMA u ranim popodnevnim satima na zahtev lekara iz kliničkog centra u Podgorici. Preduzete su sve medicinske mere da se utvrdi njegovo zdravstveno stanje i da se preduzmu odgovarajući terapeutski postupci", rekao je Sikimić. Sikimić je dodao da je rano za procene da li je Strugar zdravstveno sposoban za početak suđenja u Hagu, jer su analize u toku.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Goran Svilanović rekao je u izjavi za TV B92 da su vlasti Srbije i Crne Gore pokrenule proceduru za izručenje Strugara u Hag: “Mi smo preduzeli sve ono što je u skladu sa Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom. Štitimo interese svih građana ove zemlje upravo primenjujući taj zakon, prema tome mi smo krenuli u proceduru, predali dokumentaciju istražnom sudiji Okružnog suda u Beogradu koji je nadležan da na osnovu naloga tribunala bude uhapšen”

Advokati Pavla Strugara podneli su zahtev da se suđenje odloži zbog bolesti optuženog. U međuvremenu, portparol Haškog tribunala Džim Lendejl izjavio je da će o narednim potezima tog suda u slučaju generala Strugara odlučivati Sudsko veće. "Ukoliko je on zaista bolestan, sudija koji je objavio optužnicu, zahtevajući da se Strugar pojavi pred Tribunalom, trebalo bi da odluči koji su sledeći koraci i šta treba preduzeti", rekao je Lendejl Radiju "Antena M". Goran Svilanović upozorava i da bi Srbija i Crna Gora mogla da izgubi kredibilitet u haškom sudu ukoliko Pavle Strugar u petak ne stigne u Ševeningen. "Posle takvog incidenta nikakvo obećanje, nikakva garancija, od koga god da dođe iz naše zemlje, ne bi bila uzeta u obzir. Ovime se direktno zadire u prava drugih ljudi koji mogu biti optuženi ili su već optuženi, a u odnosu na koje mi nudimo garancije da se brane sa slobode ili tražimo da se vodi postupak kod nas. Ova činjenica bi obesmislila sve naše izjave, sva naša obećanja i, na izvestan način, bi nas izopštila iz međunarodnih komunikacija u vezi sa zločinima počinjenim na teritoriji bivše Jugoslavije", rekao je Svilanović. Inače, general Pavle Strugar, optužen je za ratne zločine u Dubrovniku 1991. godine i pušten je na slobodu do početka suđenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: