Pajtić: DOS je prošlost

Izvor: B92

Nedelja, 19.10.2003.

11:04

Default images

Dileme u vezi sa raspletom parlamentarne krize u Srbiji možda će biti rešene tokom naredne sedmice, međutim izvesnije je da će sve potrajati do kraja ovog meseca. U međuvremenu, šef poslaničkog kluba DOS - reforme Srbije Bojan Pajtić kaže da se "može reći da je koalicija DOS prošlost" i da će na narednim parlamentarnim izborima biti formirana "neka nova koalicija". Pajtić, međutim dodaje da DOS "ima još nekoliko zadataka na političkoj sceni", poput donošenja novog ustava Srbije. On poručuje i da je DS otvorena za saradnju sa drugim strankama nagoveštavajući  da u sadašnjoj koaliciji ima mnogo partnera sa kojima bi išao na eventualne vanredne parlamentarne izbore.

U vezi sa ovom tvrdnjom analitičari nisu saglasni. Dok Miljenko Dereta kaže za Radio B92 da DOS postoji jer u suprotnom ne bi ni bilo reči o njegovom opstanku, Dušan Pavlović objašnjava da suštinski vladajuća koalicija više ne egzistira. U tom kontekstu postavlja se pitanje novog političkog prestrojavanja. Doduše nema zvaničnih potvrda o tome koja stranke iz DOS-a ostaju sa najvećom partijom Demokratskom strankom, a koje ne, ali se već nagađa o formiranju novih političkih koalicija. “To je jedno ukrupnjavanje koje će ovoga puta biti, opet nažalost ne programsko u punom smislu, nego će se, pre svega, male stranke morati da opredeljuju kom stadu žele da se priklone. Meni je posebno žao što je došlo do jednog posebnog raslojavanja na tom levom centru, gde je vodeća uloga DS-a na neki način uzdrmana, i gde vidimo u stvari da još uvek idoelogija, u onom užem smislu te reči, nije presudna, već su interesi rukovodstava ono što opredeljuje političko opredeljivanje”, rekao je Dereta.

“Sasvim je sigurno da će SDP pokušati da uradi nešto na svoju ruku, ona više svoju budućnost neće vezivati za DOS. Tu će sigurno biti par manjih stranaka koje će svoju budućnost vezivati za DS i onda ćete imati jedna deo manjih stranaka koje će pokušati najverovatnije da napravi neku sopstvenu koaliciju, na umu imam Demokratsku alternativu, Demokratski centar, Reformiste Vojvodine. A verujem da će se jedan deo stranaka opet regionalno organizovati”, rekao je Pavlović.

Dušan Pavlović smatra da su vanredni parlamentarni izbori skoro neizbežni.”I današnja izjava Bojana Pajtića da DOS ne postoji je eufemizam da su izbori na pragu”, kaže Pavlović. “Mislim da je samo pitanje dana koliko će ova skupštinska rasprava trajati, i da će to prirodno doći do nekog kraja gde će onda Vlada pasti, ili će jednostavno pre nego što se rasprava završi, Vlada zamoliti predsednika države, odnosno vršioca dužnosti, da rapsusti parlament i da se raspišu izbori”, rekao je Pavlović.Naš drugi sagovornik, Miljenko Dereta prognozira da bi uskoro na vlast mogli da dođu oni koji su, kako kaže naizgled reformski orijentisani, ali istovremeno veoma opasni. “Utoliko što im nisu daleke neke programske ideje režima koji smo jedva oborili. U tom smislu, posebno se bojim činjenice da se ne vidi neophodnost vrlo pažljivog i stručnog vođenja celog procesa našeg uključivanja u EU, i tu vidim ključnu opasnost promene, jer oni koji dolaze neće hteti, ili neće hteti tako brzo da zadovolje zahteve i kriterijume koje nam postavlja EU”, rekao je Dereta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: