Pooštrenje štrajka sindikata lekara i farmaceuta

Izvor: B92

Petak, 17.10.2003.

17:22

Default images

Sindikat lekara i farmaceuta u petak je pooštrio svoj višednevni štrajk tako što je u zdravstvenim ustanovama održao jednočasovnu potpunu obustavu rada. Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je da je takva vrsta protesta "grubo kršenje" zakona. “Ukoliko dodje do kršenja tih odredbi, direktor zdravstvene ustanove dužan je da bez odlaganja protiv lica koja ne obavljaju poslove za vreme štrajka pokrene postupak za utvrdjivanje povrede radnih obaveza za koje se izriče mera prestanka radnog odnosa", navodi  Ministarstvo zdravlja.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Jadrana Bosnić, medjutim, u izjavi za Radio B 92 tvrdi suprotno: “Smatramo da to nije kršenje zakona, zato što svaki radnik ima pravo na pauzu od pola sata tokom radnog vremena, a mislim da svaki štrajkački odbor ili zbor može da bude održan, a da ni jedan hitan slučaj ne bude nezbrinut. Ono što se tiče pridržavanja zakona, apelovala bih na osnivača da vodi računa o zakonitosti i ne znam da  li neki zakon ima samo jedan član ili malo više članova, znači nešto čega mi moramo da se pridržavamo, ali i članova zakona kojih se pridržava osnivač”.

S druge strane, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Branislava Plančak potvrdila je za Radio B 92 da je sa republičkom vladom postignut sporazum o korekciji cene rada za zaposlene u tom sektoru. "Dogovorili smo se da osnovica cene rada za oktobar bude uvećana za tri posto i za novembar za još tri posto", rekla je Plančakova. Prema njenim rečima, dogovorena je i korekcija koeficijenata od decembarske plate, koja obuhvata sve zaposlene u zdravstvu: “Ta korekcija ne može odmah da bude u rasponu 1:4, ali sada smo postigli korekciju u odnosu 1:3,04, što ostaje u toku sledeće godine da se iskoriguje do 1:4. dakle, u proseku za ova tri meseca, oktobar-decembar, plata nam je porasla od10 do 12 posto, zavisi od grupe. Naravno, to još nije ono što mi tražimo, ali krenuli smo sa tom korekcijom”, kazala je Plančak. Inače, Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite “Nezavisnost” predložio je Sindikatu lekara i farmaceuta Srbije da sporazumno sa Vladom Srbije prekine štrajk. “Nezavisnost” predlaže da sindikat lekara i farmaceuta prekine štrajk, kako štrajkačima ne bi bili umanjene plate za period u kome su štrajkovali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: