Četvrtak, 23.11.2023.

14:00

Vučić na predstavljanju 11 helikoptera: "Srbija je vojno neutralna zemlja, važno je da bude snažna" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici i istakao da je za Srbiju važno da bude snažna.

Izvor: B92

Vučić na predstavljanju 11 helikoptera:
FOTO TANJUG/ RADE PRELIÆ/bs.

"Mislim da smo malo kada mogli ovoliko novih sredstava da pokažemo u jednom danu. Mogli ste da vidite 22 radara, jedan simulator... To decenijama Srbija i Jugoslavija, Videli ste dva nova španka transportna aviona, mogu da povezu 140 padobranaca, ali poboljšavaju transportne kapacitete... Reč je o modernim avionima...Videli ste i naše modernizovane 'laste' i orlove i 11 Mi-35 helikoptera... To je ogromno pojačanje za vojsku Srbije", kazao je Vučić i naveo da će morati da se grade novi hangari. On je izrazio zahvalnost partnerima što su pomogli u jačanju vojske.

"Ogromno pojačanje za vojsku Srbije. Zahvalan sam svim našim partnerima što smo mogli da osnažimo Srbiju", rekao je Vučić.

"Ovo je bila rekordna godina po pitanju ulaganja u našu vojsku, sledeće godine ulagaćemo još više", dodao je on.

Vučić se zahvalio narodu Srbije što je uvek bio uz svoju vojsku.

"Pripremamo još mnogo toga. Radimo sa našim dronovima i na našim dronovima, tražićemo dodatni prijem vojnika u specijalne jedinice, plate su sada izuzetno visoke, biće još pojačanja u januaru", rekao je Vučić. Na pitanje o potezu Slovenije, od strane prozapadnih medija, predsednik je rekao da je ogromno pojačanje naše vojske za njega danas najvažnije, ali da veznao za Sloveniju ne zna sve uticaje.

"Rekli su mi da je to Šolakov uticaj ali ja ne verujem... Ma koliko jedan tajkun vrema provodio tamno nemoguće mi je da je imao uticaj. Sačekaćemo da vidimo koji su stavrni razlozi. Nevrevotano je da jedsan kriminalac može da utiče na najviše odluke jedne države", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su svih pet zemalja vrlo čvrste u tome da čuvaju međunarodno javno pravo i međunarodne pravne norme.

"Svaka od tih zemalja su veoma čvrste, posebno Španija i Kipar, ali isto tako i Slovačka, Rumunija i Grčka su naši iskreni prijatelji, pa ne vidim nikakvu bojazan", rekao je Vučić.

Kada je Kurti u pitanju, Vučić je rekao da bi trebalo biti politički slep da ne vidite šta Kurti radi sve vreme.

"Za Srbe postoje jedna, a za Albance druga pravila i tu se ništa neće promeniti ni u budućnosti, bar kada je pitanju Kvinta. Vučić je obišao novonabavljena sredstva naoružanja i vojne opreme, među kojima je i 11 borbenih helikoptera Mi-35P koje je Srbija nabavila od Kipra, kao i dva Erbasova transportna aviona tipa CASA C-295.

Vučić je tokom obilaska poželeo srećan rad svima prisutnima iz Vojske Srbije.

"Mnogo je važno što smo modernizovali 'Orlove'. Sporo je i teško bili, ali smo uradili", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da postoje stvari koje Srbija može i ne može, shodno toma da sve ono što je danas izloženo je zahvaljujući našoj državi.

"Imaćemo ogromna ulaganja u namensku industriju i nove fabrike. Pogledajte ove lepotice od helikoptera, milina pogledati. Treba nekoliko njih da se remontuje, naša pamet, ali mora da bude i neko sa strane", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da imamo punu eskadrilu, to jeste 10 "Orlova" koji u svakom trenutku mogu da polete.

"Srbija je vojno neutralna zemlja i Srbiji je važno da bude snažna i da odvrati potencijalnog agresora. To nije ista vojska, to su ogromne promene. Stigle su rakete, municija za topove, sve što treba... To je mnogo veća snaga", naveo je Vučić.

"A što se oni naoružaju, svi su u NATO sem nas. Zbog koga se oni naoružavaju", upitao je predsednik Srbije.

"Pustite Srbiju, Srbija je vojno neutralna zemlja. Ono što je bitno je da mi uveki budemo sposobni, mudri i jaki da sačuvamo svoju zemlju i svoje nebo. Ponosan sam na našu vojsku, bićemo još jači", istakao je Vučić. Vučić je naveo da je pola ovog što se danas vidi otplaćeno našim oružjem poslano u Kipar.

Predsednik Srbije istakao je da je novi ugovor, koji je potpisan za svrhe namenske indsutrije, ogromna porudžbina.

"Svi bi želeli mnogo toga iz Srbije, kao što i mi želimo s polja. Nadam se i verujem da možemo da nastavimo modernizaciju i opremanje vojske koja će biti garant za našu zemlju. 105 miliona izvoza na Kipar dovoljno govori o velikim poslovima, i to moramo da ispiručimo na vreme", rekao je Vučić.

Vučić je poručio kako je važno da se izvodi što više vežbi, jer sva nabavljena oprema nije za slikanje i da prođe.

"Svi su na Ukrajini naučili kako se vodi rat i sada kupuju pametno. I mi ćemo nastaviti da kupujemo. Što nas više zbog toga kritikuju više ćemo da kupujemo. Vodimo računa da ne zaostajemo ni za čim. Svašta kupujemo i pravimo i ni na koji način nećemo ugroziti ekonomiju zemlje, naprotiv zemlja će da napreduje", rekao je Vučić.

"Zvuk koji je čuje je toliko zlokoban iz Mi-35. Džaba avioni, i sve, ali kad se čuje potmuli isprekidani zvuk to je samo da bežiš i da se sklanjaš", rekao je predsednik Srbije, te dodao kako od naših helikoptera ipak najviše voli Mi-35 uprkos njegovom zvuku.

"Nije prijatno onome protiv koga idu ovi helikopteri, samo da ih i čuje", naveo je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Podeli: