Ponedeljak, 18.10.2021.

11:39

Mjanmar će osloboditi uhapšene antivladine demonstrante

Mjanmar će osloboditi više od 5.636 ljudi koji sun uhapšeni zbog učešća u protestima protiv vojske koja je preuzela vlast.

Izvor: Tanjug

Mjanmar će osloboditi uhapšene antivladine demonstrante
Foto: EPA-EFE/STR

Amnestija će uslediti iz humanitarnih razloga, piše Rojters.

Šef mjanmarske hunte rekao je danas da je vojna hunta posvećena miru i demokratiji i da bi Asocijacija zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) trebalo da razmotri provokacije i nasilje koje sprovode njeni protivnici.

Min Aunh Hlang, koja je predvodila prevrat 1. februara, koji je Mjanmar doveo do smrtonosnog haosa, nije spomenula odluku ASEAN-a da isključi Majnmar iz predstojećeg samita, ali je sugerisala da nezakonita Vlada nacionalnog jedinstva (NUG) i naoružane etničke grupe pokušavaju da sabotiraju mirovni proces koji predvodi ASEAN.

"Više nasilja se događa zbog provokacija terorističkih grupa. Niko ne brine o njihovoj snazi, i samo se traži da mi rešimo problem. ASEAN bi trebalo da poradi na tome", rekla je ona.

NUD, široka alijansa grupa nedavno je objavila nacionalnu pobunu protiv vojne vlasti.

Vlada u senci pozdravila je danas ASEAN-ovo isključenje vođe hunte, i rekla da bi NUG trebalo da bude legitimni predstavnik.

Brunej, trenutni predsedavajući ASEAN-a, izdao je saopštenje u kojem se navodi nedostatak napretka Mjanmara u planu puta na koji je hunta pristala sa ASEAN-om u aprilu.

Govornik vojne vlade je ASEAN-ovu odluku okrivio kao "stranu intervenciju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

22 h

Podeli: