Sreda, 17.11.2021.

19:13

Ucena i obećanje: Vi ukinite sankcije i priznajte mandat, a ja ću okončati krizu

Ministarka inostranih poslova Estonije Eva-Marija Limets tvrdi da je beloruski predsednik Lukašenko dao obećanje EU.

Izvor: Tanjug

Ucena i obećanje: Vi ukinite sankcije i priznajte mandat, a ja ću okončati krizu
EPA-EFE/MINISTRY OF NATIONAL DEFENSE HANDOUT POLAND

Okončaće migracionu krizu u zamenu za priznavanje njegovog mandata i ukidanje sankcija.

"On želi da se sankcije ukinu i da mu se prizna mandat na čelu države", preneo je izjavu ministarke portal ERR, navodi TAS.

Istog dana portparol nemačke vlade Štefen Zajbert poručio je da Nemačka nije priznala Lukašenka kao legitimnog beloruskog predsednika, ali da smatra da su razgovori sa njim neophodni kako bi se obezbedila humanitarna pomoć izbeglicama.

Lukašenko je posle telefonskog razgovora 15. novembra sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel izneo predlog za rešavanje situacije na belorusko-poljskoj granici.

Migrantska kriza na beloruskim granicama sa članicama Evropske unije eskalirala je 8. novembra kada je nekoliko hiljada ljudi prišlo poljskoj granici sa beloruske strane i pokušalo da pređe u Poljsku.

Zemlje EU okrivile su Minsk za hibridni rat i pozvale na dodatne sankcije Belorusiji, a Lukašenko je poručio da je odgovornost za novonastalu situaciju sa migrantima na zapadnim zemljama, čija je politika, kako je rekao, naterala ljude da beže od rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: