Svet 25

20.05.2024.

23:37

Oglasile se SAD o smrti Raisija; Iran tražio pomoć; Poznat datum sahrane

Iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan poginuli su kada se njihov helikopter srušio dok je prelazio iznad planinskog terena u jakoj magli, potvrdio je potpredsednik Irana.

Izvor: B92.net

Oglasile se SAD o smrti Raisija; Iran tražio pomoć; Poznat datum sahrane
Tanjug/AP Photo/Mukhtar Khan

Podeli:

Helikopter sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem nestao je juče pošto je imao, kako su vlasti saopštile, "teško sletanje" zbog lošeg vremena.

Završeno

22:13

Burna reakcija na minut ćutanja za Raisija

Ambasador Izraela u Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan osudio je danas Savet bezbednosti zbog odavanja pošte iranskom predsedniku Ebrahimu Raisiju koji je poginuo u helikopterskoj nesreći u Iranu.

"Dobro ste pročitali, Savet bezbednosti UN je danas odao poštu minutom ćutanja u znak sećanja na masovno ubistvo iranskog predsednika Raisija", rekao je Erdan u video izjavi, prenosi Tajms of Izrael.

Prema rečima izraelskog ambasadora, SB UN se ne trudi da oslobodi izraelske taoce, ali danas je odao poštu čoveku koji je odgovoran za smrt hiljada ljudi u Iranu, Izraelu i širom sveta.

"Šta je sledeće ? Minut ćutanja na godišnjicu Hitlerove smrti", zapitao se Erdan optužujući Savet bezbednosti UN da je postao "opasnost za svetski mir".

20:39

Iran je tražio pomoć od Vašingtona

Iran je zatražio pomoć od Vašingtona nakon što se u planinama nedaleko od granice sa Azerbejdžanom srušio helikopter u kojem je bio iranski predsednik Ebrahim Raisi, saopštio je danas portparol Stejt departmenta Metju Miler.

On je novinarima rekao da SAD "iz logističkih razloga" nisu mogle da pruže pomoć Iranu, prenosi Rojters. Naglasio je da Raisijeva smrt ne menja "fundamentalni stav Vašingtona prema Iranu".

"Nastavićemo da u potpunosti sprovodimo režim sankcija, pored ostalog i na letelice koje koristi iranska Vlada", naveo je Miler.

20:28

I u Turskoj proglašen dan žalosti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je danas da je na sednici vlade odlučeno da u Turskoj bude proglašen dan žalosti zbog pogibije predsednika i šefa diplomatije Irana, Ebrahima Raisija i Hoseina Amir-Abdulahijana.

"Na sastanku vlade odlučili smo da proglasimo dan nacionalne žalosti kako bismo podelili dubok bol koji je doživeo iranski narod", rekao je Erdogan, prenosi Anadolija. Turski predsednik je prethodno telefonom razgovarao sa privremenim predsednikom Irana Mohamedom Mohberom i izrazio saučešće zbog smrti Raisija i Amir-Abdulahijana.

"Napominjući da Turska stoji uz Iran u ovim gorkim danima i deli tugu iranskog naroda, predsednik Erdogan je rekao da će Turska nastaviti da ispunjava dužnost suseda i bratstva prema Iranu i u narednom periodu“, navodi se u objavi turske Direkcija za komunikacije na platformi X.

19:55

28. juna vanredni predsednički izbori

Vanredni izbori za predsednika Irana biće održani 28. juna, najavio je danas Mohsen Eslami, predsednik iranskog izbornog štaba.

"Četrnaesti predsednički izbori u Iranu biće održani 28. juna, rekao je Eslami", a prenosi novinska agencija Irans Mehr.

Dodao je da je od Saveta staratelja zatraženo da započne registraciju predsedničkih kandidata pre 28. maja.

19:24

Amerika se pravda

Sjedinjene Američke Države ni na koji način nisu umešane u pad helikoptera u kome se nalazio iranski predsednik Ibrahim Raisi, izjavio je na brifingu šef Pentagona Lojd Ostin.

On je dodao da SAD ne mogu da izvode pretpostavke o tome šta je moglo biti uzrok pada helikoptera u kome se nalazio Raisi i istakao da Vašington nastavlja da prati situaciju u vezi sa incidentom.

Ostin je takođe naglasio da Vašington trenutno ne vidi pretnju regionalnoj bezbednosti na Bliskom istoku zbog pada helikoptera iranskog predsednika i njegove pogibije.

17:19

Knjiga žalosti u Ambasadi Irana biće otvorena od sutra do petka

Knjiga žalosti u Ambasadi Irana povodom pogibije iranskog predsenika Ebrahima Raise i drugih zvaničnika biće otvorena od sutra do petka.

Ambasada Irana saopštila je da je knjigu otvorila juče, a da će svi zainteresovani moći da se upišu u navedenom roku u zgradi Ambasade na adresi Mihaila Mike Jankovića 3, od 10 do 15 časova.

17:01

Ovo je "spisak" osumnjičenih za smrt iranskog predsednika

Nakon smrti iranskog predsednika, pokrenute su mnoge teorije da li je reč zaista o nesreći ili postoje oni koji bi mogli biti osumnjičeni za njegovu smrt. 

Više o tome čitajte OVDE

17:00

Petodnevna žalost nakon Raisijeve smrti, sahrana u utorak

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei objavio je petodnevnu žalost nakon smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija.

Sahrana iranskog predsednika, ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana i ostalih koji su nastradali u padu helikoptera, obaviće se sutra u Tabrizu, glavnom gradu Istočnog Azerbejdžana, u devet časova po lokalnom vremenu, prenosi Irna.

Raisijevo telo će kasnije biti odneto u Teheran, pre nego što bude sahranjeno u njegovom rodnom gradu Mešhadu, na severoistoku Irana.

Prema izveštajima iranske novinske agencije Tasnim, nakon memorijalne ceremonije u Tabrizu, biće održana još jedna u gradu Komu, osam kilometara jugozapadno od Teherana.

Raisi je za sobom ostavio suprugu i dve ćerke, piše AP.

16:55

Analitičar otkrio: Pilot imao ozbiljne probleme sa letelicom

Nedostatak komunikacije pilota ili nekog drugog člana letačke posade helikoptera u kojem se nalazio iranski predsednik Ebrahim Raisi ukazuje na to da je postojao ''ozbiljan problem'' u kontrolisanju letelice, rekao je vazduhoplovni analitičar Kajl Bejli za Al Džaziru.

Objasnio da pilot ima dva prioritetna zaduženja - ako helikopter ima ozbiljan tehnički problem u toku leta, prvi zadatak pilota je da ''održi avion u vazduhu, a zatim da komunicira“.

Bejli je istakao da nije bilo komunikacije jer pretpostavlja da je pilot bio fokusiran na let.

''S obzirom na to da je helikopter presečen da dva dela, da je repni rotor najverovatnije odsečen, a to je rezultat udarca glavne lopatice rotora u rep'', rekao je analitičar.

Dodao je da je to moglo biti uzrokovano aerodinamičkim silama koje su nastale kada je pilot manevrisao da prizemlji helikopter ili možda zbog tehničkog problema. Kao drugu mogućnost izazivanja problema Bejli je naveo kvar repnog rotora.

''Ako vidimo spiralno kretanje gde se helikopteri rotiraju za 360 stepeni, u smeru kazaljke na satu ili suprotno od kazaljke na satu, to bi moglo da ukaže na to da je repni rotor otkazao i da je bio van kontrole'', zaključio je on.

Bejli je rekao da su loši vremenski uslovi i planinski teren takođe mogli da doprinesu fatalnoj nesreći.

16:14

Helikopter nije imao signalni sistem

Helikopter u kojem su se nalazili iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan nije posedovao signalni sistem ili nije bio uključen, saopštio je danas turski ministar saobraćaja Abdulkadir Uraloglu.

On je novinarima rekao da je Iran spada u tursku oblast odgovornosti za reagovanje u vanrednim situacijama, zbog čega su turske vlasti proverile da li postoji signal nakon izveštaja o padu letelice.

''Ali nažalost, (mislimo) da je najverovatnije signalni sistem bio isključen ili da helikopter nije imao taj sistem, jer bi u suprotnom signali bili primećeni'', ocenio je Uraloglu.

  • Sve najnovije vesti pratite u blogu B92.net

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: