Utorak, 12.03.2019.

10:40

"Pjongjang ne sme da preti raketama u pregovorima"

Severna Koreja ne sme da koristi mogućnost lansiranja raketa u pregovorima sa SAD, istakao je danas savetnik južnokorejskog predsednika, Mun Čung-in.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug/AP

Mun Čung-in, profesor u penziji koji obavlja trenutno funkciju specijalnog savetnika predsednika Mun Džae-ina, istakao je da bi mogućnost lansiranja raketa ili drugih nuklearnih aktivnosti kao poluga u pregovorima bila bi "loš korak", prenela je AP.

Takav potez Pjongjanga mogao bi, smatra Mun Čung-in, da izazove "katastrofalne" posledice ili "ogromnu nesreću" u američko-severnokorejskoj diplomatiji.

Američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un održali su drugi samit u februaru na zahtev Vašingtona, o napuštanju nuklearnog programa Pjongjanga, ali nije postignut sporazum.

Nedavno su Amerikanci objavili satelitske snimke koji ukazuju da je Severna Koreja obnovila objekte u svom postrojenju za lansiranje raketa velikog dometa, a koje je demontirala prošle godine na početku diplomatskih razgovora sa SAD, prenosi AP.

Na drugim snimcima vide se pojačane aktivnosti vozila na drugom objektu korišćenom za proizvodnju raketa i lansiranje.

Mun Čung-in naglasio je da i Severna Koreja i SAD moraju da se uzdrzavaju, da nastoje da očuvaju diplomatiju te da započnu nezvanične kontakte radi nastavka razgovora.

Njihov drugi samit u Hanoju pokazao je kako je "teško" i bolno" raditi na postizanju denuklearizacije Korejskog poluostrva, zaključio je Mun Čung-in.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: