Politika 7

20.05.2024.

23:30

"Velika i snažna borba traje"; Vučić u Njujorku: Sastao se sa timom diplomata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je večeras u Njujork, gde će 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici.

Izvor: Tanjug, B92

"Velika i snažna borba traje"; Vučić u Njujorku: Sastao se sa timom diplomata
EPA-EFE MARTIN DIVISEK

Podeli:

U delegaciji sa predsednikom Vučićem je i ministar spoljnih poslova Marko Đurić. 

Podsetimo, pred polazak u Njujorku i učešće na zasedanju Generalne skupštine UN, predsednik Vučić je jutros u Hramu Svetog Svetog Save na Vračaru prisustvovao službi koju je služio patrijarh srpski Porfirije.

"Idem u Njujork da se borim svom snagom i srcem za budućnost naše zemlje", poručio je Vučić uoči puta.
Vučić je naveo da je pred put u Njujork zatražio blagoslov od patrijarha Porfirija i pomolio se Bogu u svetinji - hramu Svetog Save u Beogradu.

"Silni su oni koji su protiv nas, ali Srbija je naša najveća svetinja. Mnogo je laži, ali je istina jedna i večna. Naša trobojka će se ponosno vijoriti u Njujorku, a pod njenim okriljem će novu energiju u zalaganju za pravedniji svet naći sve slobodarske zemlje, sve nacije koje se bore za dostojanstvo i pravdu, koja je dugo bila obesmišljavana i ponižavana. Živela Srbija!", napisao je Vučić na Instagram nalogu ''buducnostsrbijeav''.

U ponedeljak uveče Đurić se obratio iz Njujorka: Vučić se sastao sa timom diplomata

Ministar spoljnih poslova, Marko Đurić, se obratio medijima iz Njujorka.

"Velika i snažna borba u Njujorku traje. Upravo dok razgovaramo, u toku je sastanak predsednika sa timom diplomata u Njujorku. Razmatramo državu po državu, ulažemo dodatne napore i sagledavamo šta možemo da uradimo u ovih nešto više od 48 sati. Izvesno je da će biti intenzivna, snažna diplomatska aktivnost, biće ozbiljna borba. Pritisak sa kojim se suočavamo, ne samo mi, je ogroman", rekao je Đurić.

On je rekao da traju logistički pritisci zemalja koje su 20 puta jače od Srbije i da se zemlje suočavaj usa političkim ucenama.

"Nemam sumnje da će delegacija sa Vučićem uraditi apsolutno sve što je moguće da izvučemo najbolji mogući rezultat za Srbiju", rekao je Đurić.

On je rekao da kosponzori rezolucije nisu očekivali snecario u kojem se ovako aktivno borbe.

"Mislim da će to uroditi određenim plodom. Ne bih da dižem očekivanja preterano, ali očigledno da im stvari neće proći kako su zamislili. Sve države se suočavaju sa ogromnim pritiskom najrazvijenijih zapadnih zemljama. Naša argumentacija je čvrsta, borimo se", rekao je Đurić.

"Sutra nas očekuju desetine sastanaka koje će voditi predsednik, ja, drugi članovi tima. U sredu nas očekuje još aktivnosti o kojim detaljima ne mogu da govorim. Očekuje nas do poslednjeg trenutka intenzivna plejada poteza sa naše strane, koji imaju za cilj protivnike naše pozicije u nameri da lupe ovaj sramni žig", kaže Đurić.

Istakao je da nije prijatno suprotstaviti se jačim silama.

"Da li hoćemo i želimo da Srbiju čuvamo po svaku cenu? Da, po svaku cenu. Kakav god rezultat da bude na kraju, ostaće zapisano da veliki deo čovečanstva nije podržao ovako nešto", rekao je on.

Rekao je da ovo nije pitanje odnosa između nas i Bošnjaka, i da nećemo dozvoliti da nama neko lupa stigmu, pravi nas krpom i svađa nas sa komšijama.

O pogibiji iranskog predsednika Ebrahima Raisija, Đurić kaže da neće govoriti o spekulacijama i teorijama zavere.

"Mi smo zahvalni Iranu što ne priznaju nezavisnost Kosova, i nadam se da će i po ovom pitanju podržati rukovodstvo Srbije. Ja sam sa pokojnim ministrom spoljnih poslova Irana pričao pre tri dana. Ne bih spekulisao o okolnostima", dodao je Đurić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Njujork, gde će 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: