Svet 0

20.05.2024.

23:32

Ruska rezolucija nije prošla u SB UN

Ruski nacrt rezolucije kojom se pozivaju sve zemlje da spreče "za sva vremena" postavljanje, pretnju ili upotrebu bilo kakvog oružja u svemiru, danas nije izglasan pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Izvor: Tanjug

Ruska rezolucija nije prošla u SB UN
EPA-EFE/JASON SZENES

Podeli:

Ovo telo UN od 15 članova podeljeno je povodom nacrta rezolucije - sedam članova je glasalo za, a sedam protiv, dok je jedna zemlja bila uzdržana, prenosi Rojters.

Rusija je predložila tekst ove rezolucije nakon što je stavila veto na nacrt rezolucije koju su prošlog meseca predložile SAD pozivajući sve zemlje da spreče trku u naoružanju u svemiru, što je SAD podstaklo da posumnjaju da Moskva nešto krije, navodi Rojters.

"Danas smo ovde jer Rusija nastoji da odvrati globalnu pažnju sa svog novog satelita koji nosi nuklearni uređaj", izjavio je zamenik američkog ambasadora u UN Robert Vud.

On je takođe optužio Rusiju da je u četvrtak lansirala satelit u nisku Zemljinu orbitu za koji su SAD procenile da je po svemu sudeći svemirsko oružje koje je sposobno da napadne druge satelite u niskoj Zemljinoj orbiti.

"Rusija je postavila ovo novo svemirsko oružje u istu orbitu u kojoj je i satelit vlade SAD", rekao je Vud.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja je uzvratio da "čak nije u potpunosti razumeo o čemu Vud govori".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: