Ponedeljak, 10.06.2013.

20:06

Zakon o lustraciji od danas ne važi

Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, u javnosti poznatiji kao Zakon o lustraciji, od danas više ne važi, piše Danas.

Izvor: Danas

Default images

Na snagu je stupio 2003, ali prethodnih godina nije bilo političke volje da počne njegova primena, tako da on danas odlazi u istoriju, a da nikada nije zaživeo u praksi.

Zanimljivo je da Skupština Srbije prethodnih deset godina nije uspela ni da kompletira Komisiju za lustraciju, koja bi radila na njegovoj primeni. No, od samog donošenja Zakona o lustraciji bilo je jasno da će biti problema u njegovom sprovođenju, a to je postalo očigledno onog trenutka kada je formirana pomenuta Komisija, jer ona nikada nije dostigla pun sastav, niti je dobila osnovne uslove za rad, a zbog nedostatka podrške vlasti gotovo svi članovi ovog tela podneli su ostavke 2004. godine.

S druge strane, Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV-a, kazao je ranije da se lustracija u našoj državi mora sprovesti ako zemlja želi da ide dalje. Takođe, on je najavio da će LSV pokušati da dobije podršku u Narodnoj skupštini kako bi se zakazala sednica na kojoj bi bio donet novi zakon.

Za zakazivanje takve sednice potrebna im je podrška 84 narodna poslanika. "Lustracija odgovorne ne bi oterala u zatvor, ali bi ih imenovala i onemogućila da se bar neko vreme nalaze na političkim ili drugim funkcijama u vlasti, pravosuđu i medijima. Ujedno, lustracija bi onemogućila i da nam se te strahote iz devedesetih ponavljaju", rekao je Kostreš, piše "Danas".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: