Petak, 08.07.2022.

16:05

"Ogorčen sam"

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je zapanjen, ogorčen i tužan zato što je ubijen bivši premijer Japana Šinzo Abe.

Izvor: Tanjug

Foto: Profimedia

Bajden je i uputio saučešće porodici i ocenio da je ubistvo Šinza Abea tragedija za Japan i sve koji su ga poznavali.

"Zapanjen sam, ogorčen i jako tužan zbog vesti da je moj prijatelj Šinzo Abe, bivši premijer Japana, upucan i ubijen dok je bio u kampanji", naveo je američki predsednik, a prenosi Rojters.

On je rekao da će Abeova vizija "slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika" opstati, dodaje Bi-Bi-Si.

Bajden je rekao da je Šinzo Abe mnogo brinuo o japanskom narodu i da je posvetio život tome da mu služi.

"Iako nam mnogo detalja nije poznato, znamo da nasilni napadi nikad nisu prihvatljivi i da oružano nasilje uvek ostavlja dubok ožiljak na zajednice, koje pogađa. SAD su uz Japan u ovom trenutku žalosti. Upućujem najdublje saučešće njegovoj porodici", poručio je Bajden.

Oglasio se i bivši američki predsednik Barak Obama, koji je blisko sarađivao sa Abeom u vreme kada su obojica bili na čelu svojih država.

"Šokiran sam i tužan zbog ubistva mog prijatelja i dugogodišnjeg partnera Šinza Abea u Japanu. Bivši premijer Abe bio je posvećen i zemlji kojoj je služio i izvanrednom savezu između SAD i Japana", naveo je Obama.

On je dodao da će zauvek pamtiti ono što su uradili da ojačaju savezništvo između SAD i Japana, "dirljivog iskustva" zajedničkog putovanja u Hirošimu i Perl Harbor i naklonosti koju su Abe i njegova supruga pokazali Obami i tadašnjoj prvoj dami Mišel.

Obama je u svoje i ime svoje supruge uputio izraze najdubljeg saučešća japanskom narodu, "koji je u našim mislima u ovom bolnom trenutku".

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: