Četvrtak, 07.07.2022.

13:45

"SAD su najveća pretnja"

SAD su "najveća pretnja svetskom miru, stabilnosti i razvoju", saopštila je Kina danas, nastavljajući svoju oštru retoriku kao odgovor na optužbe SAD.

Izvor: Beta

EPA/Chip Somodevilla / pool

Komentari portparola ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijana usledili su dan nakon što su šef FBI i čelnik britanske domaće obaveštajne agencije upozorili poslovne lidere da je Peking odlučan da ukrade njihovu tehnologiju radi konkurentske dobiti.

Pojačani ton dolazi uoči sastanka državnog sekretara SAD Antonija Blinkena i kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jija u subotu na samitu ministara G20 na Baliju, u Indoneziji.

"Relevantni američki političar je ocrno i napao Kinu", rekao je Džao novinarima na dnevnom brifingu upitan o komentarima direktora FBI Kristofera Reja o ekonomskoj špijunaži i hakerskim operacijama Kine.

"Činjenice su u potpunosti dokazale da su SAD najveća pretnja svetskom miru, stabilnosti i razvoju", rekao je Džao.

On je pozvao američkog zvaničnika da zauzme ispravnu perspektivu, sagleda razvoj Kine na objektivan i razuman način i prestane da širi laži i prestane da daje neodgovorne primedbe.

Rej je u u sedištu MI5 u Londonu rekao da vidi da je "kineska vlada ta koja predstavlja najveću dugoročnu pretnju ekonomskoj i nacionalnoj bezbednosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: