Ponedeljak, 06.09.2021.

15:52

"Zapad bi trebao da se pripremi za biološka oružja"

Islamizam ostaje sigurnosna pretnja i Zapad bi trebao da pripremi ekstremističke grupe i biološko oružje, rekao je bivši britanski premijer Toni Bler.

Izvor: Večernji.hr

FOTO: Shutterstock/ paparazzza

Talibani su preuzeli vlast u Avganistanu u avgustu nakon što su Sjedinjene Američke Države povukle svoje trupe nakon 20 godina rata, a Britanija strahuje od povratka te grupe i da će praznina nastala haotičnim povlačenjem Zapada omogućiti militantima Al Kaide i Islamske države da se tamo stvore uporište.

"Islamizam, i ideologija i nasilje, bezbednosna je pretnja prvog reda i bez kontrole će doći do nas, čak i ako je usmeren od nas, kao što je prikazano 11. septembra", rekao je Bler u svom govoru u bezbednosnom istraživačkom centru Blair je za RUSI povodom 20. godišnjice napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. rekao da Zapad mora procijeniti njegovu ranjivost.

"Kovid 19 nas je naučio o smrtonosnim patogenima. Mogućnosti bioterorizma mogu izgledati kao područje naučne fantastike. Ali sada bi bilo pametno pripremiti se na činjenicu da bi ih potencijalno mogli koristiti nedržavni akteri," Rekao je Bler.

Bivši premijer, koji je poslao britanske trupe u Avganistan 2001. godine, rekao je da bi Britanija trebala bliže sarađivati sa evropskim zemljama na tome kako najbolje razviti kapacitete za suočavanje sa pretnjom u područjima poput afričkog regiona Sahel.

"Samo protivterorizam neće ukloniti ukorenjenu pretnju“, rekao je on.

"Potrebne su nam čizme na zemlji. Naravno da više volimo da su čizme lokalne, ali to neće uvek biti moguće", dodao je Bler.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

1 d

Podeli: