Utorak, 04.02.2020.

12:18

"Goce Delčev bi bio ponosan na članstvo Severne Makedonije u NATO"

Zoran Zaev je izjavio da je ubeđen da bi jedan od osnivača VMRO i revolucionar Goce Delčev bio ponosan na uspeh koji je postigla ta zemlja učlanjenjem u NATO.

Izvor: Tanjug

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U Severnoj Makedoniji danas se obeležava 4. februar, 148. godišnjica od rođenja Goce Delčeva, za koga je lider vladajućeg Socijaldemokratskog saveza u Severnoj Makedoniji Zoran Zaev na svok Fejsbuk profilu napisao da je jedan od najmarkantnijih heroja makedonske državnosti.

"Njegova vizija danas postaje most koji nas povezuje sa drugim narodima u zajedničkim naporima ka ujedinjenoj Evropi", napisao je Zaev i dodao da bi Delčev sigurno bio ponosan zbog učlanjenja u NATO i očekivanog poziva za početak pregovora sa EU.

Inače, pitanje nacionalne pripadnosti Goce Delčeva je jedno od ključnih spornih pitanja između Severne Makedonije i Bugarske.

Bugarska strana, naime, tvrdi da je Delčev bio Bugarin koji se borio za autonomnu Makedoniju i ne žele uopšte da pregovoraju o tom pitanju, dok makedonska strana tvrdi da to pitanje treba razrešiti u duhu prijateljstva i zajedničke budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: