Aleksandar Vulin uputio ostavku

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin uputio je Vladi Srbije ostavku na tu funkciju.

Izvor: Beta, RTS

Utorak, 23.04.2013.

22:21

Default images

Vulin je radnije najavio da će podneti ostavku zbog nezadovoljstva sporazumom Beograda i Prištine. Taj sporazum parafiran je u petak u Briselu.

"Danas pred Srbijom i narodom, a sutra pred Vladom, pred prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i pred premijerom Ivicom Dačićem, moram da podnesem ostavku na mesto direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju", rekao je sinoć Vulin.

On je naveo da je i tokom briselskih pregovora bio protiv parafiranja sporazuma u obliku u kom je on na kraju prihvaćen.

"Aleksandar Vučić je izjavio da ću biti deo tima koji će voditi zemlju. Nisam mu rekao ni da, ni ne. Ali moraću da ga razočaram, jer ću reći - ne", rekao je Vulin.

"Dok nije došao Aleksandar Vučić u naš tim, ovo se nije prelomilo. On je preuzeo najveću odgovornost na sebe, jer voli Srbiju. Nije logično da ako se zalažete za nešto, a to ne prođe, kažete 'nema veze nije prošlo", naveo je on i dodao da ostavku podnosi iz dva razloga.

Prvi razlog je, prema njegovim rečima, taj što je želeo da pokaže koliko je važno da se pođe putem koji je predložio i svojim koalicionim partnerima a to je referendum, kako bi se postiglo jedinstvo naroda.

A drugi razlog je, kako kaže, njemu najvažniji, taj da je dao reč Srbima sa Kosova i Metohije da će sporazum biti drugačiji.

"Dao sam reč Srbima sa Kosova da će sporazum biti drugačiji i da ću uspeti da napravim ono što je možda nemoguće", rekao je Vulin i dodao da u potpunosti podržava zahtev Srba sa Kosova da se raspiše referendum o sporazumu Beograda i Prištine.

Na pitanje da li se moglo bolje i više u pregovorima, odgovorio je da ne zna.

"Ovo što je usvojeno u odnosu na ono što nam je nuđeno je čudo, ali nije dovoljno dobro. Mislim da naš narod zaslužuje više", rekao je Vulin.

Vulinova ostavka dolazi u trenutku kada tim za izradu plana implementacije sporazuma iz Brisela treba da održi prvu sednicu.

Selaković: Ostavka Vulina - gest njegove odgovornosti

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, komentarišući ostavku Vulina, kaže da je Vulin izneo svoje viđenje stvari, koje on uvažava i ceni i da je reč o ozbiljnom čoveku koji je bio posvećen rešavanju problema Srba na Kosovu i Metohiji.

Kako kaže, Vulin je postao jedan od njih i ostavka je njegov lični gest i gest njegove odgovornosti.

Ministar Selaković je ponovio da je najbolnija stvar sporazuma tačka 10, koja se odnosi na pravosuđe, jer podrazumeva integraciju u pravni sistem Kosova, ali se više od toga nije moglo postići.

On je uveren da će se promeniti i stav Srba sa KiM, posle sastanka s prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i da veruje da će i oni shvatiti tešku situaciju Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

283 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: