Utorak, 23.04.2013.

07:52

Boston: Optužio brata za napad

Đohar Carnajev, osumnjičeni za napad u Bostonu, izjavio je da je njegov brat bio organizator napada i odbacio umešanost međunarodnih terorističkih organizacija.

Izvor: B92, Beta

Default images

"Preliminarna istraga pokazala je da su braća džihadisti", saznaje CNN iz zvaničnih izvora.

Đohar Carnajev (19), koji je teško ranjen tokom potrage i nalazi se na intenzivnoj nezi bostonskog Medicinskog centra Bet Izrael, rekao je da je njegov stariji brat Tamerlan (26) "želeo da odbrani islam od napada", dodaje izvor CNN-a.

On je potvrdio da nijedna teroristička organizacija nije učestvovala u planiranju napada.

Đohar Carnajev se juče pojavio prvi put pred sudijom u bolnici, gde mu je izrečena optužnica. On je optužen za upotrebu i planiranje upotrebe oružja za masovno uništavanje i preti mu, ako bude proglašen krivim, smrtna kazna.

Đohar je zbog teške povrede grla, zbog koje možda više neće nikada progovoriti, odgovarao pismeno na pitanja istražitelja. Međutim, uspeo je, kako navodi BBC, da kaže "ne" kada su ga upitali da li može da priušti advokata.

Sledeće saslušanje zakazano je za kraj maja. Iako je optužnica protiv Đohara podignuta, još se ne zna motiv napada, ističe BBC.

"Iako je naša istraga u toku, optužbe doprinose uspešnom okončanju tragične nedelje za grad Boston i našu zemlju", rekao je američki državni tužilac Erik Holder, prenela je agencija AFP.

Bela kuća je saopštila da se Carnajevu neće suditi kao državnom neprijatelju pred vojnim sudom SAD, pošto je Čečen "naturalizovani američki državljanin" kome, prema američkom zakonu, ne može da se sudi pred vojnim komisijama, potvrdio je portparol Bele kuće Džej Karni, prenosi AP.

Karni je rekao da je odluku doneo Holder i ministarstvo pravde i da "ceo tim nacionalne bezbednosti podržava takvu odluku".

"I da budemo jasni - ne postoji alternativa za američkog građanina da mu se sudi pred vojnom komisijom po (američkom) zakonu", objasnio je Karni, navodi Rojters.

U bombaškom napadu tokom maratona u Bostonu poginule su tri osobe, a povređeno je više od 180 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: