Mrkić: Srbija je naklonjena EU

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić izjavio u Teheranu da je Srbija "duboko naklonjena cilju da postane članica EU", ali i da poštuje vrednosti nesvrstanih.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2012.

15:03

Default images

"Republika Srbija kao evropska zemlja duboko je naklonjena cilju da postane član Evropske unije. Naravno, takođe duboko poštuje Pokret i njegovu baštinu i dostignuća, njegove suštinske vrednosti, principe i ciljeve. Osećamo veliku solidarnost s Pokretom, i zajedno imamo artikulisanu viziju sadašnjih članica Pokreta", rekao je Mrkić na samitu Pokreta nesvrstanih.

Mrkić je ocenio da će teheranski finalni dokument biti deo strategije kako se suočiti i izdržati geopolitičke izazove. Dokument ističe važnost stvaranja mirnog i prosperitetnog sveta, u okvirima ravnopravnog međunarodnog sistema.

Prema njegovim rečima, strukture globalnog vladanja treba da budu revidirane, jer je njihova "institucionalna arhitektura ostala kakva je bila tokom hladnog rata". Mrkić je dodao da bi trebalo da se restruktuiraju postojeće ekonomske institucije kako bi bolje oslikavale ekonomsku realnost i napredovale.

"Potrebno je da postignemo konsenzus kako da se reformiše Savet bezbednosti i kako da se revitalizuje Generalna skupština ...", rekao je srpski ministar, koji se zahvalio članicama Pokreta koje su glasale za njegovog prethodnika Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine UN predstojećeg 67. zasedanja.
Beta
Mrkić je rekao da će Srbija nastaviti svoj aktivni angažman u Pokretu nesvrstanih kako bi zbližila narode, navodeći povećanje stipendija za studente iz zemalja Pokreta.

Osnivačka konferencija Pokreta nesvrstanih održana je 1961. godine u Beogradu, a nakon raspada SFRJ, članstvo njenih naslednica je suspendovano u Pokretu. Srbija danas ima status posmatrača.

Šef srpske diplomatije je govorio i o izazovima Srbije. "Govorim o ilegalnom pokušaju vlasti Albanaca u južnoj pokrajini Kosovo i Metohija da promeni granice Srbije kroz jednostranu secesiju", rekao je Mrkić.

"Želim da budem vrlo jasan da mi nikada, ni pod kojim uslovima, nećemo priznati jednostranu odluku o nezavisnosti Kosova albanskih vlasti", rekao je on i dodao da to ostaje stav Srbije, zahvaljujući se članicama Pokreta koje poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija je čvrsto uverena u dostizanje prihvatljivog rešenja na Kosovu. "Dijalog je jedini put ka miru na Kosovu", rekao je Mrkić.

Mrkić se tokom jučerašnjeg i današnjeg zasedanja, na marginama skupa sastao sa ministrima spoljnih poslova ili visokim predstavnicima
Rusije, generalnim sekretarom Arapske lige, Irana, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Egipta, Alžira, Indije, Pakistana, Bangladeša, Indonezije,
Australije, Švajcarske, Belorusije, Kube, Zambije, Namibije, Kuvajta, Palestine, Kazahstana, Tadžikistana, Gane, kao i sa predstavnikom Crvenog krsta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: