"Vlada CG odlučuje o obnovi kapele"

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović kaže da je Amfilohiju rekao da o obnovi Njegoševe kapele na Lovćenu može odlučivati samo vlada Crne Gore.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2012.

09:33

Default images

Amfilohije je juče zatražio da, povodom 200. godišnjice rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude obnovljena crkva na Lovćenu.

Amfilohije je rekao da je o mogućnosti obnove Njegoševe kapele, srušene pre 40 godina, već razgovarao sa Vujanovićem.

Povodom ove inicijative mitropolita Amfilohija, predsednik Crne Gore je saopštio da o njoj može odlučivati samo vlada Crne Gore, te ako proceni da treba proveriti da li je prihvatljiva o tome može zatražiti mišljenje vlade Crne Gore, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Mitropolit Amfilohije je ranije najavio da će se, povodom inicijative za obnovu Njegoševe kapele ne Lovćenu, obratiti i premijeru Igoru Lukšiću.

Tražimo i zahtevamo, molimo se i nadamo da će to biti ispunjeno, odnosno da će se, povodom 200 godišnjice rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, koji se rodio 1813. godine, obnoviti i crkva Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu , kazao je mitropolit Amfilohije.

Njegoš je, po sopstvenoj želji, sahranjen u kapeli na Lovćenu, koju je tokom Prvog svetskog rata srušila austrougarska vojska.

Jugoslovenski kralj Aleksandar Karađorđević obnovio je kapelu, ali je ona srušena tokom komunističke vladavine, a Njegoševe kosti od 1974. godine počivaju u mauzoleju na Lovćenu, koji je izgrađen po projektu Ivana Meštrovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: